Japonya'nın Fukushima kararı tepki çekti!

Japonya, Güney Kore ve çevre gruplarının hızlı bir şekilde kınamasına neden olan ve muhtemelen balıkçılık endüstrisini kızdıran bir kararla, yıkılan Fukushima nükleer santralinden 1 milyon tondan fazla kirli suyu denize bırakacağını söyledi.

Japonya'nın Fukushima kararı tepki çekti!

Hükümet, suyun serbest bırakılmasıyla ilgili çalışmaların yaklaşık iki yıl içinde başlayacağını ve tüm sürecin on yıllar almasının beklendiğini söyledi.

Santrali yöneten Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi işletmeyi devralacak.

Hükümet, ilgili bakanların kararı resmileştirmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Oluşturulan düzenleyici standartlara sıkı uyum temelinde, okyanus dalgasını seçiyoruz.” Dedi.

Yaklaşık 500 Olimpik yüzme havuzuna eşdeğer olan su arıtıldı, ancak zararlı izotopları gidermek için tekrar filtrelenmesi gerekiyor. Ayrıca, herhangi bir okyanus fırlatmadan önce uluslararası standartları karşılayacak şekilde temperlenecektir.

Çin Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, hareketi “son derece sorumsuz” olarak nitelendirdi ve Çin’in daha fazla önlem alma hakkını saklı tuttuğunu söyledi.

Güney Kore hükümeti planın “tamamen kabul edilemez” olduğunu ve Japonya’ya resmi bir şikayette bulunacağını söyledi.

Al Jazeera muhabiri Rob McBride, Seul’deki Japon büyükelçiliği önünde düzenlenen bir gösteride, bazı protestocuların hareketi “nükleer terörizm” olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Japon Greenpeace, kararı “şiddetle kınadığını” söyledi.

Greenpeace Japonya’da bir iklim değişikliği ve enerji aktivisti olan Kazui Suzuki, “Japon hükümeti Fukuşima halkını bir kez daha yüzüstü bıraktı” dedi. “Hükümet, Pasifik Okyanusu’nu kasıtlı olarak radyoaktif atıklarla kirletmek için tamamen haksız bir karar verdi. Uzun vadede suyu depolayarak ve işleyerek radyasyon riskini azaltmak için mevcut en iyi teknolojiyi kullanmak yerine, daha ucuz seçeneği seçtiler.”

Çevre Koruma Örgütü Pazartesi günü yaptığı açıklamada, plana karşı bir dilekçe olarak Japonya ve Güney Kore’den 187.754 imza topladığını söyledi.

Greenpeace International İcra Direktörü Jennifer Morgan, planlanan silahsızlandırmanın Japonya’nın Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (UNCLOS) kapsamındaki yükümlülüklerini de ihlal edeceğini ve bu hareketin önümüzdeki aylarda “şiddetle direnileceğini” söyledi. .

Planın, şimdiye kadar kaydedilen en güçlü depremlerin tetiklediği bir tsunamide nükleer santralin tahrip edilmesinden 10 yıl sonra, planın açıklanması, yıllardır serbest bırakılmasına karşı çıkan Fukushima balıkçılık endüstrisine bir başka darbe.

Beş BM özel raportörü Mart ayında, kirli suyun bir risk olmaya devam ettiğini ve okyanus drenaj planının “kabul edilebilir bir çözüm” olamayacağını söyledi.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER