İzlanda ' Önce insan ve çevre' dedi!

İzlanda Başbakanı Katrin vatandaşlarının mutluluğunu ve çevreyi ön plana koyan yeni bir ekonomi programına geçeceğini duyurdu.

İzlanda ' Önce insan ve çevre' dedi!

İzlanda vatandaşlarının mutluluğunu ve çevreyi ön plana koyan yeni bir ekonomi programına geçeceğini duyurdu. İzlanda Başbakanı Katrin Jakobsdottir bu adımı atarken diğer ülke hükümetlerine de benzer yönde adım atmaları çağrısında bulundu.

Londra'daki Chatham House'ta konuşan Jakobsdottir daha çevreci ve daha aile-dostu ölçülerle ülkelerin kendi değerlerini ölçümlemeleri gerektiğini ileri sürerek, ülkesinin bu alanda lider rol üstleneceğini belirtti.

Üç kadın lider 'mutluluk ekonomisi' üzerinde çalışıyor

İskoçya Ulusal Partisi lideri Nicola Sturgeon ve Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ile birlikte hareket eden Jakobsdottir üçlüsü yürüttükleri çalışmayı 'mutluluk ekonomisi' olarak adlandırıyor.

Buna göre ekonomik alanda başarılı olma ölçütü için ülkenin gayri safi yurtiçi hasılandan (GSYH) ziyade sosyal göstergeler dikkate alınacak. Bu şekilde, bütçe planlanırken iklim krizi, eşitsizlik ve dijital hizmetlere erişim gibi politikalara daha fazla öncelik verilecek.

'Önemli olan bu vizyonu somut politikalara dökmek'

İskoçya'da hali hazırda benzeri bir girişim oldu ve adına 'Ulusal Performans Çerçevesi' deniyor. Euronews'a konuşan İngiltere Sheffield Üniversitesi Ekonomi Politikası Profesörü Allister McGregor bu girişimler için " 'Böyle bir politikaya sahip olacağız' demek işin kolay kısmı. Esas mesele bunu hükümet ederken ne tür yasa ve düzenlemelere çevireceğiniz" diyor ve şunları söylüyor:

"Haberlerde hep ekonominin ne kadar büyüdüğünü veya büyümediğini dinliyoruz. Sonra diğer haberlerde çevre felaketlerini, uygarlığımızın nasıl sürdürülebilir olmadığını ve yaşanan adaletsizlikleri, eşitsizlikleri dinliyoruz. GSYH toplumlarımızı mahveden bu şeylere bir çözüm sunmuyor."

Bazı büyüme faktörleri bize ve çevreye zararlı

McGregor'a göre GSYH de önemli ancak yaşam standartlarını değerlendirmek açısından artık gelişmişlik ve büyüme konusunda daha dengeli bir yaklaşım sergilenmesi gerekiyor çünkü bazı ekonomik büyüme faktörleri insanlara, çevreye ve çocuklarımızın geleceği için açıkça zararlı.

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2019, 06:32

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER