İrlanda’da iklim aktivistleri hükümete karşı açtığı davayı kazandı

İrlanda İklim Davası zaferle sonuçlandı. İrlanda Doğa Dostları'nın (FIE) temyize götürdüğü davada mahkeme hükümetin emisyonları azaltmada daha iddialı bir strateji geliştirmesi gerektiğine hükmetti.

İrlanda’da iklim aktivistleri hükümete karşı açtığı davayı kazandı

İrlanda Yüksek Mahkemesi ülkenin mevcut emisyonları azaltma planının yeterli olmadığı ve planın daha iddialı bir hedef doğrultusunda değiştirilmesi gerektiği yolunda karar verdi.

Ülkenin 2015 tarihli İklim Yasası’na göre, İrlanda’nın karbon salımını 1990’daki seviyesinden 2050’ye kadar geçen süre zarfında yüzde 80 oranında azaltmış olması gerekiyordu.

İrlanda İklim Davası

İrlanda Doğa Dostları (FIE), planın ne kısa ne de orta vadede salımların azaltılması için tasarlanmadığını gerekçe göstererek planı mahkemeye götürmüştü İrlanda İklim Davası (CCI) olarak anılan davayı, geçen eylülde bir üst mahkeme reddetmiş, FIE kararı temyize götürmüştü.

Climate Home News’ten Isabella Kaminski’nin haberine göre mahkeme 31 Temmuz Cuma günü karara bağlandı.

‘Hükümet adım atmak zorunda’

İrlanda hükümeti iklim değişikliğinin önemini inkar etmiyor. Ancak mahkeme boyunca hükümeti savunan avukatlar devletin iklim krizine özel bir yanıt verme zorunluluğu olmadığını iddia etti.

Hatta avukatlar 2020’ye kadar emisyonlardaki yüzde 25’lik azalmanın dahi İrlanda toplumunda “radikal bir değişime” yol açacağını savundu.

Mahkemenin verdiği nihai karara göre, Ulusal Azaltım Planı‘nın (NMP) 2050’ye kadar geçen süreyi tamamen kapsaması gerekiyor. CCI’nın sözcüsü Clodagh Daly, davayı son derece önemli olarak nitelendirdi ve şunları söyledi:

Yedi yargıcın vardığı karar hükümetin kısa vadeli taahhütlerini yerine getirmedikçe uzun vadeli vaadlerde bulunamayacağını çok net bir şekilde ortaya koydu. Hükümet öne çıkıp adım atmalı, bu onun yasal zorunluluğu.

Daly ayrıca davanın ilk açıldığı tarihten bu yana geçen üç yıl içinde kamuoyunun iklim değişikliği meselesine ilgisinin gözle görülür biçimde ivme kazandığını söyledi.

Bakan tebrik etti

İklim Eylem, İletişim ve Ulaşım Bakanı Eamon Ryan da kararı sevinçle karşıladı ve FIE’yi davayı üstlendiği için tebrik etti:

“Bu kararı tutkumuzu arttırmak, eylemimizi güçlendirmek ve ortak geleceğimizin bizim için daha iyi bir yaşam getirebilmesi için kullanmalıyız.”

İrlanda’da yeni gelen koalisyon hükümeti yıllık emisyon azaltma hedefleri koyma ve 2050 yılında karbon emisyonlarını net sıfıra düşürme hedefini güçlendirme sözünü vermişti.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER