İngiltere’den küresel ısınma için kömüre fren planı

Üst düzey bir hükümet yetkilisi Cuma günü yaptığı açıklamada, İngiltere'nin Kasım ayında büyük bir iklim konferansına ev sahipliği yaptığı sırada kömür projelerinin sınır ötesi finansmanını durdurmak için küresel bir anlaşmaya aracılık etmek istediğini söyledi.

İngiltere’den küresel ısınma için kömüre fren planı

Glasgow'daki Birleşmiş Milletler COP26 zirvesi hazırlıklarından sorumlu bakan Alok Sharma, küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 1,5 derece üzerinde sınırlandırmak için önemli adımlar atılması gerektiğini, bilim adamlarının iklim değişikliğinin en kötü etkilerini önleyebileceğini söylediği bir eşik olduğunu söyledi.

Sharma, Cuma günü daha sonra yapacağı bir konuşmadan alıntılarda, "1.5 derecede ciddiysek, tarihe kömürü gönderen COP olmalı. Uluslararası kömür finansmanını sona erdirmek için doğrudan hükümetlerle ve uluslararası kuruluşlar aracılığıyla çalışıyoruz. Bu kişisel bir önceliktir" dedi.

İngiltere şu anda 2020'de % 40 olan elektriğinin % 2'sini kömürden üretiyor ve 2024 yılına kadar bir enerji kaynağı olarak kömürü tamamen kullanımdan kaldırmayı planlıyor.

Ancak çevre kampanyacıları, İngiliz finans kurumlarının dünyanın başka yerlerindeki kömür madenlerini ve kömürle çalışan elektrik santrallerini finanse etmede önemli bir rol oynadığını söylüyor.

Başkan Xi Jinping'in 2030'a kadar karbon emisyonlarının artmasını beklediğini söylediği Çin'de kömür, elektrik ve diğer endüstriyel amaçlar için yaygın olarak kullanılmaktadır.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkenin sera gazı emisyonlarını 2035'e kadar 1990'daki seviyesinin % 78'ine düşürmeyi ve 2050'ye kadar net emisyonları sıfıra indirmeyi taahhüt etti.

Ve geçen ay Çin'den sonra dünyanın en büyük ikinci sera gazı yayıcısı olan Amerika Birleşik Devletleri, 2030 yılına kadar 2005 seviyesindeki emisyonlarını yarı yarıya azaltmaya çalışacağını söyledi.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER