İklim değişikliği Amazon'un bazı kısımlarına fayda sağlayabilir

ABD'li bilim insanları, küresel ısınmanın Amazon yağmur ormanlarının bazı kısımlarına fayda sağladığını ve tropikal ekosistemin iklim değişikliğine sanıldığından daha dirençli olabileceğini açıkladı. Daha önce, küresel ısınmanın getirdiği su kıtlığı ile toprak ve havanın kurumasının Amazon bitkilerine büyük ölçüde zarar vereceği düşünülüyordu. Ancak, yapılan yeni çalışma kurak mevsimin ardından özellikle sulak havzalardaki yeşil bitki popülasyonunun arttığı görüldü.

İklim değişikliği Amazon'un bazı kısımlarına fayda sağlayabilir

ABD'de yer alan Columbia Üniversitesi'nden bilim insanları, iklim değişikliği kaynaklı küresel ısınmanın Amazon yağmur ormanlarının sulak alanları ve bataklık kısımlarında faydalı olabileceğini açıkladı.

KURU HAVA FOTOSENTEZ VERİMİNİ ARTIRDI

Kuru hava nedeniyle fotosentez veriminin arttığını belirten araştırmacılar, bu durum nedenilye biikilerin büyümesinin hızlandığını ve topraktaki besin değerinin arttığını açıkladı. Ancak, araştırmacılar sıcaklık seviyesinin bir sınırı olduğunu ve aşırı yüksek sıcaklıkların ormanın bu dirençli kısımlarına bile zarar vereceği konusunda uyardı. Araştırmacılar yaptıkları çalışma kapsamında, Güney Amerika kıtasındaki tropikal bölgelerinde hava kuruluğu ve toprak nemindeki değişikliklerin fotosentezi nasıl etkilediğini belirledi. Bu kapsamda çeşitli iklim modellerinden gelen veriler analiz edildi.

BAZI BÖLGELERDE YEŞİL BİTKİ ÖRTÜSÜNDE ARTIŞ GÖRÜLDÜ

Söz konusu analizler, daha sonra Amazon'un ormanlarını gözlemleyen uydulardan toplanan diğer verilerle karşılaştırıldı. Sonuçlarda, kurak mevsimin sonunda Amazon havzasının bazı kısımlarındaki yeşil bitkilerin arttığı görüldü.

"DAHA ÖNCEKİ ÇALIŞMALAR KARBON KAYIPLARINI OLDUĞUNDA DAHA FAZLA HESAPLADI"

Çalışmanın baş yazarı çevre bilimci Pierre Gentine, "Bu artış radyasyona ek olarak atmosferdeki kuruluğa bağlı ve büyük ölçüde bitkilerin fotosentetik kapasitesindeki değişikliklerle açıklanabilir. Ağaçlar stresli hale geldikçe, su yoksunluğu telafi edebilmek için daha gelişmiş yapıda yapraklar üretmeye başlar. Sonuçlarımız, mevcut modellerin iklim değişikliği nedeniyle Amazon yağmur ormanlarındaki karbon kayıplarını olduğundan fazla hesapladığını gösteriyor. Bu özel bölgede, ormanlar aslında gelecekte bir miktar ısınma ve kuruma ile fotosentez oranlarını sürdürebilir, hatta artırabilir" ifadelerini kullandı.

SICAKLIK SEVİYESİNİN DAHA FAZLA YÜKSELMESİ DURUMU TERSİNE ÇEVİREBİLİR

Öte yandan çalışmada yer alan araştırmacılardan olan Julia Green, "Çalışmamızdan önce, iklim değişikliğinin geniş bir bölge üzerinde bir etkiye dönüşüp dönüşmediği henüz belirsizdi. Daha önce hiçbir çalışma fotosentezdeki artışı hava kuruluğuna bağlayamamıştı. Ancak, kuruluğun gözlenen seviyelerin üzerine çıkması durumunda fotosentez gelecekte tekrar yavaşlayabilir.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER