güneş enerjisiyle çalışan Cochin Uluslararası Havaalanı’nda günde 50 ila 60 bin birim elektrik üretiliyor

Havalimanında güneş enerji panellerinden günde 50 ila 60 bin birim elektrik üretiliyor

güneş enerjisiyle çalışan Cochin Uluslararası Havaalanı’nda günde 50 ila 60 bin birim elektrik üretiliyor

Tamamen güneş enerjisiyle çalışan Cochin Uluslararası Havaalanı’nda günde 50 ila 60 bin birim elektrik üretiliyor

Hindistan’daki Cochin Uluslararası Havaalanı tamamen yenilenebilir enerjiyle çalışan dünyanın ilk havaalanı olarak hizmet vermeye devam ediyor. Hindistan’ın güneyindeki Cochi’de bulunan ve 50 dönümlük araziye kurulan havaalanı elektrik ihtiyacını 46 bin güneş panelinden elde edilen 12 megavat ile karşılıyor. Havalimanında güneş enerji panellerinden günde 50 ila 60 bin birim elektrik üretiliyor.

Proje ilk kez 100 kilovat pilot üretimle başlamıştı. Cochin Uluslararası Havaalanı Genel Müdürü Vattavayalil Joseph Kurian, elektrik faturasının yüksek olduğunu fark ettiklerinde diğer olasılıkları düşündüklerini, akıllarına yeşil enerjinin gücünü kullanma fikrinin geldiğini ve bu sayede günde yaklaşık 48 bin birim tükettiklerini söyledi. 1993 yılında temeli atılan, 1999’da kullanılmaya başlanan ve 2013’ten bu yana yenilenebilir enerjiye geçilen Cochin Uluslararası Havaalanı’nda güneş enerjisinden elde edilen elektrikle ulusal şebekeye de birkaç megavat enerji üretilerek katkı sağlandığı belirtiliyor.

İklim değişikliği ile mücadele eden bilim insanları dünyadaki sera gazı salımlarının on ikide birinin turizm sektörü kaynaklı olduğunu söylüyor. En son verilere göre turizm sektöründeki uçuşlar, konaklama ve yeme-içme, hatta hediyelik eşyaların üretimi 2013 yılında küresel çapta 4,5 milyar ton karbondioksit salımına yol açtı. Mevcut öngörülere göre 2025 yılına gelindiğinde turizm sektörü kaynaklı sera gazı salımlarının yılda 6,5 milyar tona ulaşacağı tahmin ediliyor. Bilim insanlarına göre havacılık sektörü tüm dünyadaki sera gazı salımlarının yüzde 2’sine tekabül ediyor. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) verilerine göre hızla büyüyen havacılık sektörünü hacminin 2036 yılına kadar ikiye katlanarak yılda 7,8 milyar yolcuya ulaşması bekleniyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER