Grönland’da bir günde iki milyar tonluk buz eridi Bu fotoğraf tüm dünyada gündem oldu

Kuzey Grönland’da ölçülen 17.3 derece sıcaklığın yaz ayları için bile oldukça yüksek olduğu bildirildi

Grönland’da bir günde iki milyar tonluk buz eridi Bu fotoğraf tüm dünyada gündem oldu

Danimarka Meteoroloji Enstitüsü’ne bağlı Okyanus ve Buz Merkezi’nden iklim bilimci Steffen Olsen’in, yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle Grönland’da iki milyar tonluk erime yaşandığı gün çektiği fotoğraf dünya gündemine oturdu.

Yeşilist’te yer alan habere göre, 13 Haziran’da Olsen’in de içinde bulunduğu bir grup iklim bilimci rutin sıcaklık ölçümlerini yapmak için Grönlandın kuzey batısındaki Inglefield Körfezi’ne doğru yola çıktılar.

Normal şartlarda 1,2 metre kalınlığında buz üzerinde kızak çeken Sibirya kurtları bu kez buz kütlesinin üzerinde birikmiş ayak bileği derinliğinde su içerisinde seyahat etmek durumunda kaldı. Uzmanlar, fotoğraftaki bu görüntünün normalde haziran sonu ya da temmuzdan önce oluşmayacağını ifade ediyor.

Kış aylarında ölçüm yapmak amacıyla Grönland’ın kuzeyine bırakılan ekipmanların suların altına gömülmemesi için artık yaz başında toplanması gerekiyor. Zira buz kitlesinin altında 870 metre derinliğinde okyanus suyu bulunuyor.

Aynı enstitüden iklim uzmanı Ruth Mottram da İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesine şunları söyledi:

“Bu yıl cihazlarımızı geri almak için yaptığımız yolculukta buz tabakasının üzerinde çok fazla erimiş suyla karşılaştık. Her yıl burada oluşan buz tabakası normalde çok kalın ve güvenilirdir. Üstte buzların erimesiyle oluşan suyun gidebileceği görece az çatlak vardır. Ama geçen hafta güneyden gelen sıcak hava dalgası nedeniyle Grönland ve Kuzey Kutbu’nun diğer bölgelerinde sıcaklık arttı.”

Mottram, bunun sonucu olarak buzullar, buz tabakaları ve deniz buzlarının hızla eridiğini söyledi. Qaanaaq havaalanı yakınlarındaki meteoroloji istasyonunda geçen Perşembe 17.3, Perşembe günü de 15 derece sıcaklık ölçüldü. Bu değerlerin Kuzey Grönland’da yaz için bile çok yüksek olduğu belirtiliyor.

Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2019, 06:53

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER