Grönland'da eriyen buzulların artık telafisi yok

Araştırmacılara göre Grönland'da buz örtüsünün erimesi artık geri döndürülemez bir noktada. Küresel ısınma bugün sona erecek olsa bile, kar yağışı artık kaybedilen buzulları telafi edemiyor.

Grönland'da eriyen buzulların artık telafisi yok

İklim değişikliğine bağlı küresel ısınma, özellikle buzullar üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip ve buzulların erimesi dünya çapında milyonlarca insanı tehdit ediyor.

Son 40 yıla verileri analiz eden bilim insanları, 1980'lerde ve 1990'larda kürsel ısınmaya bağlı yılda yaklaşık 450 milyar ton buz kaybedildiğini ama kaybın kar yağışıyla telafi edildiğini belirtiyor.

Ancak raporda iklim değişikliğinin 2000'lerle beraber kazandığı ivmenin ardından artık buzul erimesinin yılda 500 milyar tona çıktığı ve yerinin karla doldurulamaz bir noktaya ulaştığının altı çizildi.

Ohio Üniversitesi'nin hazırladığı raporda, Grönland'da yaşanan buzul erimeleri, deniz seviyesinin yükselmesini sağlayan faktörlerin başında geliyor.

İngiltere'nin Lincoln Üniversitesi'nin raporunda ise Grönland'da gerçekleşen buzul kaybı 2100 yılına kadar dünyanın yükselen deniz seviyelerine 10-12 santimetrelik bir etki gösterecek.

2013 yılında BM'nin gerçekleştirdiği Hükümetlerarası İlkim Değişikliği Paneli'nde deniz seviyelerinin yüzyılın sonunda 60 santimetre artmasını beklediğini söylenmişti. 

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER