Grímsvötn patlamaya hazır saatli bir bomba

Bilim adamları tarafından yapılan açıklamada, İzlanda’da bulunan Grímsvötn yanardağının patlamaya hazır olduğu aktarıldı.

Grímsvötn patlamaya hazır saatli bir bomba

Lanchester Üniversitesi’nden araştırmacılar, İzlanda’nın en aktif yanardağı olan Grímsvötn’ün patlamaya hazır saatli bir bomba gibi olduğunu bildirdi.

Araştırmalar, volkanın altındaki magmanın şiştiğini gösteren sismik aktivitelerde artış olduğunu ve bu nedenle meydana gelen depremlerinin sayısının arttığını kaydetti.

UÇUŞLAR İPTAL EDİLMİŞTİ

İzlanda’nın kırsal kesiminde yer alan Grímsvötn, en son 2011 yılında patlamış ve atmosfere 20 kilometre boyunca yükselen kül bulutu nedeniyle 900 küresel uçuşun iptal edilmesine neden olmuştu.

“BİR KAÇ SAAT BOYUNCA SÜREN DEPREMLER OLACAK”

Konuya ilişkin açıklama yapan Doktor Dave McGarvie, “Artan termal aktivite daha fazla buz erityor ve deprem aktivitesinde de son zamanlarda bir artış oldu. Tüm bu belirtiler yakın zamanda gerçekleşecek bir patlamaya ve birkaç saat boyunca sürecek yoğun bir deprem sürüsüne işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

UYARI SARIYA YÜKSELTİLDİ

İzlanda Meteoroloji Ofisi (IMO) ise,  patlamaya bir önlem olarak yanardağ için havacılık renk kodunu yeşilden sarıya yükseltti. IMO tarafından yapılan açıklamada, “Birden fazla veri kümesi artık Grímsvötn yanardağının bir huzursuzluk düzeyine ulaştığını gösteriyor” denildi.

Kaynak: NTV

Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2020, 09:50

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER