G20 liderleri sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlama sözü verdi

İtalya’nın ev sahipliğinde 30-31 Ekim tarihlerinde gerçekleşen G20 Liderler Zirvesi'nin ardından 61 maddelik sonuç bildirisi açıklandı.

G20 liderleri sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlama sözü verdi

Dünyanın en büyük 20 ekonomisini bir araya getiren G20 Liderler Zirvesiİtalya’nın ev sahipliğinde 30-31 Ekim tarihlerinde Roma’da gerçekleşti.

İki gün süren zirvenin ardından tüm G20 üyeleri tarafından imzalanan 61 maddelik bir sonuç bildirisi yayımlandı.

Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde, küresel sıcaklık artışının sanayileşme öncesine oranla 1,5 derece ile sınırlama hedefine yönelik “etkili ve anlamlı” eylemlerin sürdürülmesi ihtiyacı vurgulandı.

1,5 derece vurgusu

Bildiride, “Paris İklim Anlaşması’nın küresel sıcaklık artışını, sanayi devrimi öncesine oranla 2 derecenin çok altında tutma hedefine bağlılığımız devam ediyor ve bunu 2030 gündemine ulaşmanın bir yolu olarak 1,5 derece ile sınırlamaya yönelik çabalarımızı sürdürüyoruz” ifadesine yer verildi.

Gelecek yıla kadar yeni kömürlü elektrik üretim tesislerine uluslararası kamu finansmanı sağlanmasına son verilmesi taahhüdüne yer verilen bildiride, yurt içinde elektrik üretiminde kömürden aşamalı olarak çıkış için herhangi bir hedeften bahsedilmemesi dikkati çekti.

İklim finansmanını artırma sözü

G20 sonuç bildirisinde, gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadelesine yardımcı olmak için yıllık 100 milyar dolar sağlama taahhüt ettiğine yer verildi.

Bildiride gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğine uyum sağlamalarına yardımcı olmak için “finansmanı artırma” sözü verildi.

Aşı ve tıbbi yardım artırılacak

AA’nın aktardığına göre bildiride, Covid-19 aşıları ve devlet destekleri ile küresel “ekonomik toparlanmanın” kesintisiz devam ettiği belirtilerek, salgında yeni varyantların ve aşılamada eşitsizliğin ekonomik toparlanma için “aşağı yönlü riskler” olduğu vurgulandı.

Covid-19 salgınının sebep olduğu sorunlara atıf yapılarak “küresel sağlık ve ekonomik krizin, üstesinden gelmeye kararlıyız” ifadesine yer verilen bildiride, gelişmekte olan ülkelere yönelik aşıların ve temel tıbbi ürünlerin arzını artırmaya, bu ülkelerde finansman kısıtlamalarını ortadan kaldıracak adımlar atma sözü verildi.

Borç Ödeme Erteleme Girişimi

IMF’nin acil durumlarda verdiği maddi destek olan “uluslararası rezerv para birimi” Özel Çekim Hakkı (SDR) fonlarından salgınla mücadelede Afrika ülkelerine 100 milyar dolar sağlanması için çalışılacağına işaret edilen bildiride, Dünya Bankası’nın en yoksul ülkeler için Borç Ödeme Erteleme Girişimi‘nin de (DSSI) memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin (G20) liderleri, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) çok uluslu şirketler için küresel asgari vergi anlaşmasını uygulamasının onaylandığının hatırlatıldığı bildiride, OECD’ye, asgari kurumlar vergisinin 2023’te “kesin” yürürlüğe girmesi için çalışması çağrısı yapıldı.

G20 liderleri, sonuç bildirisinde, “kapsayıcı” ve “sürdürülebilir” ekonomik kalkınma için kadınların ve kız çocuklarının her düzeyde güçlendirilmesi, enerji güvenliğini koruma, herkes için gıda güvenliğini sağlama sözlerini verdi.

Draghi: Bu bir başarı

İtalya Başbakanı Mario Draghi, zirve sonrası düzenlenen basın toplantısında küresel sıcaklık artışının 1,5 dereceyle sınırlandırılması için “çalışma” sözü vermesine ilişkin, “İklim konusunda, G20 ülkeleri ilk kez, acil orta vadeli eylemlerle aşırı ısınmayı 1,5 derecenin altında tutma hedefine ulaşmayı taahhüt ettiler. Bu anlaşmaya ulaşmak kolay olmadı. Bu bir başarıdır” dedi.

Sıfır emisyon için son tarih olarak konulan 2050’yi onaylamayan ülkelerin olmasına da değinen Draghi, “Tüm ülkelerin sıfır emisyon için 2050’yi onaylamasını beklerdik ama bence bu kademe kademe gerçekleşecek” ifadelerini kullandı.

‘Yaptıklarımız için yargılanacağız’

Draghi, Paris İklim Anlaşması’ndan sonra Kovid-19 nedeniyle emisyonların arttığına dikkati çekerek “Bazı endişeler var ve şimdi verilen sözleri yerine getirerek güvenilirliğimizi göstermemiz gerekiyor. Söylediklerimizden dolayı değil yaptıklarımız için yargılanacağız” ifadelerini kullandı.

Bu zirveyle daha adil bir toparlanmanın temellerini attıklarını söyleyen Draghi, bu G20 Zirvesi’nin çok taraflılık bağlamında olağanüstü bir sonuç elde ettiğini söyledi.

İtalya, zirvenin sona ermesiyle G20 Dönem Başkanlığını Endonezya‘ya devretti.

Trevi Çeşmesi’ne bozuk ara atıldı

G20 Liderler Zirvesi’ne katılan bazı liderler, Roma‘nın tarihi Trevi Çeşmesi’ne kadar kısa gezinti yaptı ve geleneğe uyarak çeşmeye bozuk para attı.

“Aşk Çeşmesi” olarak da bilinen Trevi Çeşmesine para atmak “Roma’ya tekrar geri gelmeyi” dileme anlamını taşıyor.

Erdoğan etkinliğe katılmadı

Liderlerin kültürel gezi turuna, aralarında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve uluslararası kuruluşların temsilcilerinin bulunduğu bir grup katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden‘ın da aralarında bulunduğu bazı liderler bu etkinliğe katılmadı.

Biden ile ikili görüşme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi. İki lider bir saati aşan bir görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada görüşmenin pozitif bir atmosferde gerçekleştirildiği belirtildi.

Görüşmede iki ülke ilişkilerini güçlendirmek ve geliştirmek için ortak mekanizma kurulması konusunda mutabık kalındığı bildirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden görüşmesinde, ikili ticaret hacminin artırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda atılacak adımlar ele alındı.

NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapılan Erdoğan-Biden görüşmesinde iklim değişikliği konusunda karşılıklı atılan adımlardan duyulan memnuniyet de dile getirildi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER