Finlandiya Hükümetinde "fok balığı" tartışması

Finlandiya’da iki bakan, nesli tükenmekte olan Saimen fok balıklarının korunması konusunda sosyal medya üzerinden tartıştı. Fok balıklarını korumayı amaçlayan kısıtlamaların süresi bugün doluyor.

Finlandiya Hükümetinde "fok balığı" tartışması

Dünyada sadece Finlandiya’nın Saimen Gölü’nde yaşadıkları için Saimen fok balıkları olarak adlandırılan fok balıklarının korunmaları için alınması gereken önlemler, Yeşiller üyesi Çevre Bakanı Krista Mikkonen ve Merkez Partili Tarım ve Ormancılık Bakanı Jari Leppä arasında tartışmalara yol açtı.

15 Nisan’dan itibaren fok balıklarını korumayı amaçlayan sınırlama ve kısıtlamaların süresi doldu. Kısıtlamaların başında Saimen Gölü’nde ağ ile balık avlanmasının kısılanması yer alıyordu. Ağ ile balık avlanması fok balıklarına zarar veriyor ve ağlara takılan Saimen fok balıkları yaşamlarını yitiriyor.

15 NİSAN’DAN BERİ FOK BALIKLARI SAVUNMASIZ KALDI

5 yıldan beri yürürlükte olan balık avlama kurallarının 14 Nisan akşamı süresini doldurmasından sonra eski kuralların yerini dolduracak kurallar belirlenmediği için fok balıkları savunmasız kaldı. Yeni kuralların belirlenmesi için bakanlığın yeni bir tasarı hazırlaması ve parlamentoya göndermesi gerekiyordu.

Fok balıklarının korunmasından sorumlu kurum olan Tarım ve Orman Bakanlığı, balık avlama kurallarını yeniden belirlemediği için tepkilerle karşılaştı. Tepkilerden en güçlüsü koalisyon hükümetinin ortaklarından Yeşiller üyesi Çevre Bakanı Krista Mikkonen’den geldi.

Mikkonen, Twitter hesabından Merkez Partili Tarım ve Orman Bakanı Jari  Leppä’yı eleştirerek “Geçmiştekinden daha katı bir yönetmeliğin derhal çıkarılması gerekiyor” dedi.  Tarım ve Orman Bakanı Leppä’nın eleştirilere tepkisi gecikmedi. Twetter hesabından yaptığı açıklamada Yeşiller’in sorun çıkardığını söyledi. Yeşiller Partisini daha önce bakanlığının hükümete sunduğu yeni balık avlama kurallarını kabul etmemekle suçladı.

Tarım ve Orman Bakanlığının geç kaldığı idialarının gerçekleri yansıtmadığını söyleyen  Leppä, Saimen Gölü’nde balık avlayanların fok balıklarını korumak için azami çaba gösterdiklerini öne sürdü.

ÇEVRECİLER AVLANMA SÜRELERİNİN KISITLANMASINDAN YANA

Çevre Bakanı ve Yeşiller Partisi, Tarım ve Orman Bakanı  Leppä’nın hükümete gönderdiği öneride balıkların ağla avlanma sürelerinin kısatılmadığını ve kendilerinin avlanma süresinin kısaltılmasından yana olduğunu açıkladı.

14 Nisan akşamı sona eren kurallara göre Saimen Gölü’nde balıkçılar nisan ayı ortalarından haziranın sonlarına kadar balık avlayamıyor. Aralarında Finlandiya Doğayı Koruma Federasyonu’nun da bulunduğu çevre örgütleri, balık avlama yasaklarının temmuz ayının sonuna kadar uzatılmasını istiyor.

DÜNYADA SADECE 360 CİVARINDA SAIMEN FOLK BALIĞI VAR

2019 yılında Saimen Gölü’nde 4 fok balığının ağlara takılarak yaşamını yitirmesi yoğun tepkilere neden olmuştu. “Vatandaş İnisiyatifi” kapsamında 3 gün içinde 50 bin imza toplayan çevreciler, parlamentodan fok balıklarının korunması için yeni düzenlenmelere gitmesini istemişti.

Dünyada sadece Saimen Gölü’nde bulunduğu için Saimen fokları olarak adlandırılan balıkların sayısı 360 civarında. Finlandiya Hükümeti, fokların sayısını 2025 yılına kadar 400’e çıkarmayı hedefliyor.

Murat KUSEYRİ
Stockholm

EVRENSEL

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER