Elon Musk'tan 100 milyon dolar ödül!

Tesla'nın CEO'su Elon Musk, XPrize Vakfı'nın iklim krizine karşı açtığı yarışmanın kazananına 100 milyon dolar ödül vereceğini açıkladı. Yarışmada, katılımcılardan 'atmosfer ve okyanuslardan karbondioksiti çekip çevreci bir şekilde hapsedebilecek bir çözüm bulunması' isteniyor.

Elon Musk'tan 100 milyon dolar ödül!

Tesla'nın CEO'su Elon Musk, XPrize Vakfı'nın Dünya'nın atmosferindeki karbondioksit oranını azaltmak amacıyla başlattığı küresel yarışmanın kazananına 100 milyon dolar ödül vereceğini belirtti. Musk, yarışma için bir ödül vereceğini ilk kez ocak ayında açıklayıp ayrıntıları daha sonra duyuracağını belirtmişti. Bugün yaptığı açıklamadaysa, "Bu teorik bir yarışma değil. Ölçülebilir bir etki yaratabilen ve bir gigaton (1 milyar ton) seviyesine ulaşabilen gerçek sistemler inşa edebilecek ekipler istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Yarışmayı düzenleyen XPrize Vakfı'nın açıklamasına göre, katılım kuralları ve taleplerin ayrıntıları 22 Nisan'da açıklanacak. Yarışma dört yıl sürecek, 2025 yılındaki Dünya Günü'nde son bulacak. Yarışmanın başlamasından 18 ay sonra, en beğenilen 15 ekibe 1'er milyon dolar verilecek; yarışan öğrenci ekiplerinden 25 öğrenciye de 200'er bin dolar burs verilecek.

Büyük ödülü kazanan ekibe 50 milyon dolar, ikinciye 20 milyon dolar, üçüncüye de 10 milyar dolar ödül verilecek. Kaliforniya merkezli XPrize Vakfı, yarışmayı kazanmak için 'atmosfer ve okyanuslardan karbondioksiti doğrudan çekip çevreci bir şekilde hapsedebilecek bir çözüm bulunması' gerektiğini açıklamıştı.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER