Dünyanın en yüksek dağı'nın boyunun 86 santimetre daha uzun olduğu ortaya çıktı

Nepal ve Çin, sınırlarındaki Everest Dağı’nın yüksekliği konusunda anlaşamıyordu. Nepal 8 bin 848 metre 13 santim, Çin 8 bin 844 metre olduğunu öne sürüyordu. Bilim insanları, Everest’i yeniden ölçmek için dünyanın en yüksek dağının zirvesine çıktı. Burada yapılan inceleme sonunda Everest’in yüksekliğinin 8 bin 848 metre ile 86 santimetre daha uzun olduğu ortaya çıktı.

Dünyanın en yüksek dağı'nın boyunun 86 santimetre daha uzun olduğu ortaya çıktı

Dünyanın en yüksek yeri olan Everest Dağı'nın boyu yeniden ölçüldü. Çinli ve Nepalli araştırmacılar, yeni ölçüm sonucunda Everest'in yüksekliğini 8848.86 metre olarak güncelledi.

DW Türkçe'de yer alan haberde, Everest'in yeni yüksekliği, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'nin online basın açıklaması ile duyuruldu.

Everest'in yüksekliği şimdiye kadar 1950'lerde yapılan araştırmalara dayanıyordu ve yüksekliği 8848 metre kabul ediliyordu. Sonraki ölçümlerde değişik sonuçlara rastlandı. Böylece Nepal ve Çin ortak bir araştırma kararı aldı.

Everest'in yüksekliğindeki bu değişikliğe, Bavyera Bilim Akdemisi'nden Christian Gerlach, yeni ölçüm teknikleri, tektonik plakaların kayması, iklim değişimi ve 2015'teki şiddetli depremin neden olmuş olabileceğini söylüyor.

Corona virüs nedeniyle Everest Dağı'na tırmanışlar yasaklanmıştı.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER