Dünyanın en soğuk bölgesi yanıyor!

Dünya'nın en soğuk bölgesi olan Sibirya, tarihinin en sıcak yılını yaşıyor. Bölgede orman yangınları da devam ediyor. Bilim insanlarına göre bu tablonun sadece bir sebebi var. O da insanların sebep olduğu iklim değişikliği.

Dünyanın en soğuk bölgesi yanıyor!

Dünya'nın en soğuk bölgesi olan Sibirya, bu yıl aşırı sıcaklara teslim oldu. Peş peşe çıkan orman yangınlarında binlerce hektarlık alan küle döndü.

Sibirya bölgesindeki Yakutistan Cumhuriyeti'nde aşırı sıcak ve kuru hava sebebiyle 106 noktada yangın devam ediyor. Paraşütlüler de dahil yüzlerce itfaiyeci zamana karşı yarışıyor. Ekipler sınır oluşturup yangını kontrol altında tutabilmek için sık sık patlayıcı kullanıyor.

Normalde ortama sıcaklığın 9 derece olduğu başkent Yakutsk'ta, termometreler geçen ay 38 dereceyi göstermişti. Aşırı sıcakların sebep olduğu orman yangınları sebebiyle, Yakutsk da dahil olmak üzere Sibirya'nın 7 bölgesinde acil durum ilan edilmişti. Kentte şimdi dumandan göz gözü görmüyor. Kalp ve solunum yolu hastalıkları olan kent sakinleri büyük risk altında yaşamlarını sürdürüyor.

Bilim insanlarına göre yaşananların tek bir sorumlusu var. O da insanların sebep olduğu iklim değişikliği. Farklı ülkelerden ekiplerin bir araya gelip yaptığı yeni bir araştırmaya göre, iklim değişikliği Sibirya'ya sıcak hava dalgası vurma ihtimalini en az 600 kat arttırdı. Oysa iklim değişikliği olmasa, Kuzey Kutbu'nda böylesi bir sıcak ancak "80 bin yılda bir" görülebilirdi.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER