Dünya Kaynak Sıkıntısı Çekmeye Başladı

Dünyanın kaynakları her geçen gün tükeniyor.

Dünya Kaynak Sıkıntısı Çekmeye Başladı

2019’da Dünya’nın bir yıllık kaynağını 29 Temmuz’da tüketmiştik. Bu yıl salgın nedeniyle bu tarih 22 Ağustos’a kaydı. Türkiye’nin karnesiyse maalesef pandeminin olumlu etkilerine rağmen endişe verici. Ülkemiz 26 Haziran’dan itibaren önümüzdeki yılın kaynaklarını kullanmaya başladı.

İnsanlığın bir takvim yılı içinde yarattığı talebin dünyadaki doğal kaynakların yenilenme hızını aştığı güne Dünya Limit Aşım Günü adı veriliyor. 2020’nin Limit Aşım Günü 22 Ağustos’tu. Yani gezegenin 12 ayda ürettiği doğal kaynağı neredeyse dokuz ay içinde tükettik...

Bu gün ilk kez 1970’te 29 Aralık olarak belirtildi. O zamandan bu yana kaynakların tükenme hızı bu tarihi sürekli erkene çekti. Koronavirüs salgını nedeniyle 1970’ten bu yana ilk kez limit aşımı bir önceki yıla göre ileri gitti... Küresel Ayak İzi Ağı yaptığı açıklamayla üç haftalık olumlu farkın nedenini enerji talebindeki düşüşün emisyonları geriletmesine ve ekonomik aktivitelerin karantina uygulamalarıyla azalmış olmasına bağladı. Rapora göre bu yıl insanlığın karbon ayak izi yüzde 14.5, orman ürünleri ayak iziyse yüzde 8.4 azalacak. Herhangi bir toplumun ekolojik ayak izi, o toplumun sahip olduğu biyolojik kapasitenin üzerindeyse bu durum ‘ekolojik açık’ olarak adlandırılıyor.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER