Dünya ikliminin 66 milyon yıllık kaydı yeniden oluşturuldu!

Bilim adamları, okyanus tabanından toplanan tortu çekirdeklerini kullanarak Dünya'nın son 66 milyon yıldaki ikliminin kaydını yeniden oluşturdular. Uzmanlar, içindeki tortuları ve mikrofosilleri analiz ederek geçmiş iklim değişikliklerini belirleyebilir.

Dünya ikliminin 66 milyon yıllık kaydı yeniden oluşturuldu!

Bremen Üniversitesi Merkezi'nden çalışmanın ilk yazarı Thomas Westerhold, "Hedefimiz, son 66 milyon yıldaki geçmiş iklime ilişkin yeni bir referans oluşturmaktı, bu yalnızca en yüksek çözünürlüklü verileri içeren değil, aynı zamanda daha doğru tarihli Deniz Çevre Bilimleri (MARUM). "Gezegende ne zaman daha sıcak veya daha soğuk olduğunu artık daha doğru biliyoruz ve ayrıca altta yatan dinamikleri daha iyi anlıyoruz."

Tortu çekirdekleri, Uluslararası Okyanus Keşif Programı (IODP) tarafından başlatılan okyanus sondaj gezileri sırasında elli yıldan fazla bir süredir elde edildi. 

Çökeltilerden elde edilen eşi görülmemiş jeolojik kayıt, araştırmacıların sera, sıcak hava sahası, soğuk hava sahası ve buz evi olarak adlandırdığı dört farklı iklim durumunu ortaya koyuyor.

Uzmanlar, bu büyük iklim devletlerinin milyonlarca yıldır devam ettiğini buldu. Her durumda, iklim, Dünya'nın güneş etrafındaki yörüngesindeki değişikliklere karşılık gelen farklılıklar gösterir. Bununla birlikte, bu farklılıklar, farklı iklim durumları arasındaki dramatik değişimlere kıyasla küresel sıcaklıklardaki nispeten küçük değişikliklerdir.

"Buzul-buzullararası döngülerinin Dünya'nın yörüngesindeki değişikliklerle hızlandığını ve bunun Dünya yüzeyine ulaşan güneş enerjisi miktarını değiştirdiğini uzun zamandır biliyoruz ve gökbilimciler bu yörünge değişimlerini zaman içinde hesaplıyorlar" diye açıkladı çalışma co - UC Santa Cruz'dan Profesör James Zachos .

“Geçmiş iklimleri yeniden yapılandırdıkça, uzun vadeli kaba değişiklikleri oldukça iyi görebiliyorduk. Yörünge varyasyonlarından dolayı daha ince ölçekli ritmik değişkenlik olması gerektiğini de biliyorduk, ancak uzun bir süre bu sinyali elde etmenin imkansız olduğu düşünülüyordu. Artık doğal iklim değişkenliğini yakalamayı başardığımıza göre, öngörülen antropojenik ısınmanın bundan çok daha büyük olacağını görebiliriz. "

Son üç milyon yıldır, Dünya'nın iklimi, değişen buzul ve buzullararası dönemler ile karakterize edilen bir buz evi durumunda olmuştur. Sera gazı emisyonları da dahil olmak üzere insan faaliyetleri, şu anda gezegeni, yaklaşık 34 milyon yıl önce Eosen döneminden bu yana meydana gelmeyen sıcak ev ve sera iklimi durumlarına doğru itiyor. Eosen boyunca kutup buzları yoktu ve ortalama küresel sıcaklıklar bugünkünden 9 ila 14 santigrat derece daha yüksekti.

Profesör Zachos, "Her zamanki gibi iş" senaryosundaki 2300 için IPCC tahminleri, potansiyel olarak küresel sıcaklığı gezegenin 50 milyon yıldır görmediği bir seviyeye getirecek "dedi.

"Buzsuz, aşırı sera dünyasında, buz tabakaları ile ilgili herhangi bir geri bildirim olmayacak ve bu, iklimin dinamiklerini değiştirecek."

Son 66 milyon yıldaki büyük iklim geçişlerinin çoğu, sera gazı seviyelerindeki değişikliklerle ilişkilendirildi. Örneğin, iklimi sera haline getiren Paleosen-Eosen Termal Maksimum sırasında hızlı küresel ısınma, atmosfere büyük miktarda karbon salınımı ile ilişkilendirildi. Eosenin sonlarında, atmosferdeki karbondioksit seviyeleri düştü ve iklim yavaş yavaş bir soğuk hava durumuna geçti.

Profesör Zachos, "İklim bu geçişlerden birine yaklaştığında istikrarsız hale gelebilir ve yörüngesel zorlamaya karşı daha az tahmin edilebilir tepkiler görüyoruz, bu yüzden bu daha iyi anlamak istediğimiz bir şey" dedi.

Çalışma Science dergisinde yayınlandı .

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER