DAVOS 2021: Dünya, COVID ve iklim değişikliği nedeniyle “açlık salgını” ile karşı karşıya

COVID-19, dünyanın zaten karşı karşıya olduğu “açlık salgını” gidişatını hızlandırdı. Davos’ta toplanan dünya liderleri bu sene toplantılarda küresel gıda sisteminin sürdürülebilirliği için acil eylem çağrısında bulundular.

DAVOS 2021: Dünya, COVID ve iklim değişikliği nedeniyle “açlık salgını” ile karşı karşıya

Birleşmiş Milletler’in Dünya Gıda Programı’nın (WFP) Genel Müdürü David Beasley, dünya çapında tedarik zincirlerini bozan COVID-19 nedeniyle küresel olarak açlığın eşiğinde olan insan sayısının 135 milyondan 270 milyona çıktığını söyledi. Pandemiden önce, savaşlar nedeniyle sayılar zaten keskin bir şekilde artıyordu.

Çarşamba günü Davos Gündem konferansında panelde yer alan Beasley, ” Her gün 700 milyon insan yatağa aç gittiği ve COVID nedeniyle 270 milyon insan gerçekten açlığın eşiğinde olması nedeniyle şu anda mücadele ediyoruz.  Bu mücadeleler gerçekten fakir ülkelerde yapılmakta.  Peki Brüksel’de, Chicago’da veya Berlin’de yeterince yiyecek olmadığına ne yapacaksınız? Tedarik zincirinin bozulması nedeniyle hem yoksul ülkelere hem zengin ülkelere aynı anda bakmak gerekiyor” dedi.

“New York’ta tedarik zincirinin bozulması nedeniyle tuvalet kâğıdı almakta sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız, Çad, Nijer, Mali’de ve bunun gibi yerlerde neler olduğunu düşünüyorsunuz?”

Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma hedefleri konusunda uzmanlaşan Japon gazeteci Hiroko Kuniya, dünyanın bir “açlık salgını” ve bunun sonucunda “gerileme” ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Tartışmaya başkanlık eden Kuniya, dünyadaki 2 milyar insanın güvenli veya yeterli gıda kaynaklarına erişemediğini belirterek, zorlukların 2050 yılına kadar 10 milyara çıkacağı tahmin edilen küresel nüfusla daha da kötüleşeceğini söyledi. İklim değişikliği ve küresel COVID-19’un getirdiği durgunluğun sorunu daha da kötüleştirdiğini ekledi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, COVID-19 salgını sırasında gösterilen “toplu hareketin” dünyanın yaklaşmakta olan gıda kriziyle başa çıkma yeteneğine sahip olduğunu gösterdiğini söyledi. BM’nin öncülük etmesi gerektiğini vurgularken işletmelerin çözümler için gerekli olduğunu vurguladı.

Hollanda çokuluslu Royal DSM’nin baş finans sorumlusu Geraldine Matchett, panelde Rutte ile birlikte yer aldı ve ekonominin anahtar olduğunu söyledi.

“Çiftçinin sürdürülebilir bir şekilde yiyecek üretirken daha fazla kazanması gerekiyor” dedi. “Gıda sistemlerini gerçekten sürdürülebilir yapmak istiyorsak, çiftçilerin gezegen için doğru şeyleri yaptıklarında daha iyi durumda olmaları gerekiyor.”

WFP adına 2020 Nobel Barış Ödülü’nü kabul eden Beasley, “yapılacak çok iş” olduğunu söyledi.

“Artık insanlar uyanmaya ve ayaklanmaya başlıyor” dedi. “COVID, tedarik zincirini savunmasız yakaladı ve gıda sistemlerindeki kırılganlıkları şiddetlendirdi.

“Liderlerin şimdi fark etmeye başladıkları … eğer ihtiyacımız olan desteği ve fonları almazsak, kitlesel kıtlık – açlık – uluslarda istikrarsızlık ve kitlesel göçler yaşanacak. Bunun maliyeti binlerce kat daha fazla olacak.”

Yahoo Finance News

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER