Çevre aktivisti Greta Thunberg yarış teknesiyle Birleşmiş Milletler yolcusu

Geçtiğimiz yıl başlattığı okul boykotuyla tüm dünyada iklim krizine karşı duyarlılığın artmasını sağlayan 16 yaşındaki İsveçli öğrenci Greta Thunberg, 23 Eylül’de New York’ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ne katılmak için bir yarış teknesiyle yola çıkacak.

Çevre aktivisti Greta Thunberg yarış teknesiyle Birleşmiş Milletler yolcusu

Uçakların doğaya yaydığı sera gazı gerekçesiyle uçak yerine tekneyi tercih eden Thunberg, zirveden sonra Şili’nin başkenti Santiago’da Birleşmiş Milletler’in COP25 konferasına (İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 25. Taraflar Konferansı) katılacak.

Ağustos ayının ortalarında İngiltere’den denize açılmayı planlayan Thunberg’in yolculuk edeceği tekne 18 metre uzunluğunda yelkenli bir yarış teknesi. Tekne, güvertesindeki güneş panelleri ve su altı türbinlerinin ürettiği elektrik enerjisiyle yol alacak.

THUNBERG’E ELEŞTİRİLER

Greta’nın tekneyle yapacağı seyahat tartışma ve eleştirilere yol açtı. Çünkü Malizia II adlı teknenin sahibi Monaco Prensesinin oğlu Pierre Casiraghi. Teknenin sponsorları ise Almanya’nın otomotiv devi BMW ile kara para aklama cennetlerinde şubeleri bulunan İsviçre’nin EFG banka grubu.

Casiraghi ailesi dünyanın en zengin aileleri arasında yer alıyor. Teknenin sahibi Pierre Casiraghi’nin  serveti 50 milyon dolar. Kardeşi Andera Casiraghi’nın servetinin ise 2,2 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

Pierre Casiraghi ayrıca havacılık şirketi Monacair’in hisse senetlerinin çoğunu elinde bulunduruyor. Monacair, Nice havaalanından zenginleri villalarına taşımak için helikopter seferleri düzenlemekle biliniyor.

MARKA LOGOLARINI KALDIRACAK

BMW ve banka grubu EFG’nin sponsorlar arasında bulunmaları Fransız ve İsveç medyasında Thunberg’e yönelik eleştirilere yol açtı. Greta Thunberg, eleştirilerden sonra New York yolculuğu sırasında teknede bulunan tüm logoların kaldırılacağını açıkladı.

Geminin hangi gün yola çıkacağı henüz bilinmiyor. Teknenin kaptanı Boris Hermann, yolculuğun zorlu geçeceğini, teknede duş, mutfak ve buzdolabı olmadığını ve konserveyle beslenmek zorunda kalacağını Thunberg’ye bildirdiğini söyledi. Tekne saatte 46 kilometre yol alacak.

YOLCULUK FİLME ALINACAK

Teknede kaptanın yanı sıra Thunberg’in babası ve film yapımcısı Nathan Grossman da bulunacak. Grossman, iki hafta alacağı tahmin edilen yolculuğu filme alacak. Teknenin sahibi Pierre Casiraghi’nin New York yolculuğuna katılıp katılmayacağı henüz bilinmiyor.

Gazeteci Agust Eliasson, Proletären gazetesine yazdığı makalede iki hafta boyunca Thunberg’nin kapitalistleri lüks botları ve villalarına helikopterle taşıyarak para kazanan bir mülti milyonerle birlikte yolculuk yapacağını hatırlatarak şunları kaydetti:

”Pierre Casiraghi’nin iklim sorunlarına angaje olduğunu ve çevre dostu botlarla seyahat ettiğini söylemesi önemli değil. Pierre Casiraghi gibileri sorundur. Onların aşırı kâr hırsları insanlar ve doğanın sömürüsüne yol açıyor, onların lüks yaşamları ve tüketimleri iklim açısından sürdürülebilir değil.”

THUNBERG’E "KAPİTALİSTİ DENİZE ATMA" ÖNERİSİ

Thunberg’in iklim tartışmaları için gerekli bir çalar saat olduğunu ayrıca politikacılar ve medyadan daha açık görüşlü olduğunu ve sisteme eleştirel yaklaştığını belirten Eliasson, Greta’ya ilk fırsatta finans kapitalisti Pierre Casiraghi’yi tekneden denize atmasını öneriyor.

Thunberg, ABD ve Şili’ye yapacağı yolculuk ve iklim için yapacağı çalışmalar nedeniyle okula bir yıl ara verdiğini açıkladı.

Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2019, 10:49

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER