Buz tabakası 1990'lardan yüzde 50 daha hızlı eriyor!

İklim değişiminin etkisiyle yükselen küresel sıcaklık nedeniyle dünyadaki buz tabakası günümüzde 1990'lardan çok daha hızlı eriyor.

Buz tabakası 1990'lardan yüzde 50 daha hızlı eriyor!

The Cyrosphere isimli bilimsel dergide yayınlanan bir rapora göre, 1990'ların ortalarından bu yana 28 trilyon ton buz tabakası ve buzul eridi. Yıllık bazdaki erime hızı 1990'lardan yüzde 57 daha hızlı oldu. 1990'larda dünyada yılda 0,8 trilyon ton buz erirken geçtiğimiz yıllarda bu 1,2 trilyon tona yükseldi.

Raporun yazarlarından Leed Üniversitesi Buzulbilimcisi Thomas Slater, 30 yılda görülen bu hızlanmanın beklenmedik bir durum olduğunu belirtti.

Buzul tabakası ağırlıklı olarak yaşam alanlarından uzakta da olsa içme suyu için dağ buzullarına ve kış fırtınalarından korunmak için kıyı buzlarına ihtiyaç duyan insanların erimenin etkilerini hissetmeye başladığını vurguladı.

Antarktika, Grönland ve dağ buzullarından eriyen sular, son 30 yılda dünyadaki deniz seviyesinin 3,5 santimetre yükselmesine yol açtı. Öte yandan dikkat çekici bir gelişme ise dünyadaki buz tabakasının yalnızca yüze 1'ini oluşturan dağ buzullarındaki erime toplam erimenin yüzde 22'sini oluşturması oldu.

Kuzey kutbunda da deniz buz tabakası rekor seviyelere düşmeye devam ediyor. Uydudan yapılan izlemelere göre kuzey kutbunda deniz üzerindeki buz tabakası geçen sene 40 yıldan uzun bir süredir ikinci en düşük seviyeye geriledi.

Buz tabakasının erimesiyle yerini dolduran koyu renkli deniz suyu güneş ışınlarını tekrar atmosfere yansıtmak yerine emerek bölgenin daha da ısınmasına yol açıyor.

Dünyadaki ortalama sıcaklık sanayi devrimi öncesinde göre 1,1 C derece artmış durumda. Fakat kutup bölgelerinde bu artış dünya ortalamasının iki katından daha fazla oldu.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER