Binlerce yıl önce iklim felaketi uyarısı yapmışlar!

Viking dönemine ait olan ve İsveç’in güneyindeki Östergötland kentinde bulunan binlerce yıllık runik yazıtlı taşın sırrını çözdü.

Binlerce yıl önce iklim felaketi uyarısı yapmışlar!

İsveçli akademisyenlerden oluşan bir ekip tarafından yapılan yeni araştırmaya göre, Viking dönemine ait runik yazıtlı taşların üzerindeki yazı, 9. yüzyılda İskandinavya'da yaklaşan bir iklim felaketine değinmiş ve uyarmış olabilir.

İsveç'in merkezindeki Vattern Gölü yakınlarında bulunan taşın dünyada bilinen en uzun runik yazıt olduğuna inanılıyor. Taşın üzerinde 700'den fazla runik yazı bulunuyor. 

Araştırmaya liderlik eden Goteburg Üniversitesi profesörü Per Holmberg makalesinde, taşın üzerinde 9 bilmece olduğunu belirtti. Holmberg, 5 sorunun 'Güneş’in kaderi', 4 sorunun ise İskandinav Mitolojisi'ndeki tanrılardan Odin ile ilgili olduğunu aktardı. Holmberg "Bunun kozmik bir denge hakkında konuştuğuna inanıyoruz" derken taş üzerinde 'dokuz kuşak önce güneşin ölümü'ne atıfta bulunulmasının, 535-536 yıllarında dünya çapında kıtlığa neden olan iklim değişikliği krizi olduğu belirtiliyor. Uppsala Üniversitesi'nde bir arkeoloji profesörü olan Bo Graslund ise "Bu taşın yapılmasından hemen önce gerçekleşen bir Güneş fırtınası ve gökyüzünün dramatik şekilde kırmızıya dönmesi, aşırı soğuk bir yaz ve ardından Güneş tutulması ile birlikte gelen bir gün doğumundan bahsediliyor. Taşı sonradan yazanlar ise burada Güneş’in gücünü yitirmesinden endişe etmiş" dedi. Bilim insanları bu dev 5 tonluk kaya parçasının daha fazla mesajı olup olmadığını araştırmaya devam ediyor.

Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2020, 11:54

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER