Avustralya yangınında son durum!

Avustralya’da uzun bir süredir devam eden orman yangınları hakkında son dakika açıklamaları peş peşe geliyor! Avustralya yangınlar neticesinde çok sayıda insan hayatını kaybederken, 480 milyondan fazla hayvan da yangın neticesinde yaşamını yitirdi. Ülkenin güneydoğusunu etkisi altına alan alevler nedeniyle üç eyalette evlerin boşaltılması istenirken, yangının nedeni ve neden söndürülemediği merak konusu oluyor. Geçtiğimiz gün NASA tarafından Avustralya genelindeki orman yangınlarını gösterdiği iddia edilen fotoğraf ise kısa sürede internet üzerinde yayılmış ve 19.8 milyon dönüm arazinin küle döndüğü görüntülenmişti. Son olarak, Monash Üniversitesi Dünya, Atmosfer ve Çevre Bilimleri Akademisi Profesörü Neville Nicholls, yaşanan yangın felaketi ile ilgili korkutan son dakika açıklamalarında bulundu.

Avustralya yangınında son durum!

AVUSTRALYA YANGININ NEDENİ NE?

Avustralya'da yangının sebebi olarak yüksek derecedeki sıcak hava ve aylardır süren kuraklık olarak gösteriliyor. Otları tutuşturan yangınlar, gökgürültülü fırtınaların oluşmasına, bu da şimşeklerin meydana gelmesine ve daha fazla yangının ortaya çıkmasına neden oluyor. Avustralya'da yangınların bu kadar büyümesi ve kontrol altına alınamamasında yazların daha sıcak ve kuru geçmesinin etkisi var.

AVUSTRALYA YANGINI NEDEN SÖNDÜRÜLEMİYOR?

Avustralya yangınının söndürülememesinin başlıca nedeni olarak yayılma hızı olarak gösteriliyor. Kuru bitkiler ve ağaçların geniş alanlara yayıldığı Avustralya'da bitkilerin kolay tutuşması, yangınların daha kolay yayılmasına neden oluyor. Böylece yangınların söndürülmesi normalden çok daha zor hale geliyor.

AVUSTRALYA YANGINI İLE İLGİLİ KORKUTAN AÇIKLAMA

Monash Üniversitesi Dünya, Atmosfer ve Çevre Bilimleri Akademisi Profesörü Neville Nicholls, ülkede aylardır devam eden yangınların daha ciddi afetlerin önünü açacağını belirterek, "En kötüsü henüz gelmedi" dedi.

Herkesin yağmur beklentisi içinde olmasının yanlış olduğunu söyleyen Nicholls, ülkenin büyük kısmının yangınlar nedeniyle yok olduğunu, şiddetli yağış sonucunda ülkeyi selden koruyacak çok az şey kaldığını belirtti.

"EN RİSKLİ ZAMANLARDAN BİR AY UZAKTAYIZ"

Nicholls, yazın Avustralya için henüz yeni başladığını ve genellikle şubat ayının başlarında asıl sıcakların geldiğini hatırlatarak, bu dönemde yangınların daha da kötüleşebileceği uyarısını yaparak, "Güney Avustralya'daki aşırı sıcak ısı dalgaları için en riskli zamandan bir ay uzaktayız" ifadelerini kullandı.

Profesör, hortum felaketlerinin de yaklaşmakta olduğunu ifade ederek, şu uyarıları yaptı:

* Ormanları ve otlakları yok eden orman yangınları ile sel riski, çıplak toprak ve kuraklığın neden olduğu bitki örtüsü eksikliği nedeniyle daha da artmakta.

* Güneyde yaşanan kuraklık, yağmurları da ağır ve yaygın hale getirecektir. Bu da sel riskinin artmasına neden olacaktır.

* Bu yüzden yağmurlar yangınları bastırsa bile yine de aşırı hava olayları ve acil servislere yüksek talep olacak.

aslı

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER