Avustralya'da iklim uyarısı: Çok sayıda büyük doğa felaketine hazırlıklı olun

Avustralya'da 2019-2020 yaz mevsiminde yaşanan büyük orman yangınları ardından başlatılan doğal felaketlerle ilgili araştırma sonuçlandı. Hazırlanan raporda ülkenin önümüzdeki yıllarda giderek sayıları ve şiddetleri artan bir dizi doğal felakete hazır olması gerektiği uyarısı yapıldı.

Avustralya'da iklim uyarısı: Çok sayıda büyük doğa felaketine hazırlıklı olun

Doğal felaketlerle ilgili kapsamlı çalışma sonucunda hazırlanan raporda Avustralya hükümetine ne gibi önlemler alması gerektiği konusunda 80 tavsiye sunuldu.  Raporda yangınlara iklim değişikliği dolayısıyla ortaya çıkan sıra dışı koşulların sebep olduğu tekrarlandı ancak 'gelecekte daha kötülerinin geleceği beklentisi' ifade edildi. Avustralya hükümeti önerilerin 'dikkatle ve teker teker değerlendirileceğini' duyurdu.

'KÜRESEL ISINMA KAÇINILMAZ'

Kraliyet Ulusal Felaket Hazırlıkları Komisyonu tarafından hazırlanan raporda öncelikle küresel ısınmanın önümüzdeki yirmi yıl içinde devam etmesinin 'kaçınılmaz olduğu' belirtildi. Komisyon, bundan böyle "Bileşik Felaketler" diye nitelediği, aynı anda ya da art arda meydana gelen çoklu doğal tehditlerin daha sık görüleceği uyarısında bulundu.

Bu nedenle de "Ulusal çapta ve etkide doğal felaketlere hazır olabilmek açısından, artık doğal tehditleri teker teker oluşturdukları riskler açısından değerlendirmek yeterli ya da doğru değil" denildi.

'HAZIRILIKLAR YAPILIRSA ZARARLAR SINIRLANDIRILIR'

Buna karşılık raporda birbirini izleyen felaketlerin yol açtığı zararın, iyi hazırlanılırsa kısmen sınırlandırılabileceği de kaydedildi. Avustralya'nın yangınlar karşısında ulusal düzeyde attığı adımları değerlendiren komisyon, federal hükümete, felaketlere daha erken müdahale etmesi gerektiğini bildirdi.

Tavsiyeler arasında Ulusal Olağanüstü Hal ilanı yetkisi için yasal düzenlemelerin yapılması, iklim verilerini daha iyi izleyip bildirecek bir sistem kurulması, yangınlara havadan müdahale ve tehlike alarmı konularına daha çok kaynak ayırılması ve lusal düzeyde geçerli bir yangın tehlikesi derecelendirmesi ve hava kirliliği izleme sistemi geliştirilmesi başlıkları yer aldı.

BBC Türkçe 

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER