Annei Lowrey: "İklim değişikliği Amerikalıları öldürüyor"

The Atlantic yazarı Annei Lowrey, “İklim değişikliği Amerikalıları öldürüyor ve ülkenin fiziksel altyapısını yok ediyor” dedi.

Annei Lowrey: "İklim değişikliği Amerikalıları öldürüyor"

The Atlantic yazarı Annei Lowrey, “İklim değişikliği Amerikalıları öldürüyor ve ülkenin fiziksel altyapısını yok ediyor” dedi.

Annei Lowrey'in, “ABD yıkım yolunda” başlıklı görüş yazısı şöyle:

Federal hükümet orduya yılda yaklaşık 700 milyar dolar harcıyor. İklim değişikliğini anlamak ve durdurmak için ise yılda belki 15 milyar dolar harcıyor.
Geçtiğimiz hafta, yürümeye başlayan çocuğumun kül oynamasını engellemeye çalışırken, köpeklerimi sakinleştirmeye çalışırken, sabahın ortasında alacakaranlıkta nefes alıp verirken, hava temizleyicimin ciğerlerimi gerçekten koruyup korumadığını anlamaya çalıştığımda, gökyüzünün neden bal kabağı renginde olduğunu anlamaya çalıştığımda ve haftalarca orman yangını dumanında nefes almanın kanserojen riskini düşünmemeye çalıştığımda bu rakamları çok düşündüm.

Hükümet bizi ve müttefiklerimizi yabancı düşmanlara karşı korumayı taahhüt etti. Yine de, toplu olarak karşı karşıya olduğumuz en büyük varoluşsal tehdit söz konusu olduğunda - gezegenin çoğunu yaşanmaz hale getirmekle tehdit eden, milyonları aç bırakan ve dünya çapında şiddetli çatışmaları kışkırtan - neredeyse hiçbir şey yapmamayı seçti. Bundan daha kötüsü, federal hükümet fosil yakıtları sübvanse etmeye ve teşvik etmeye ve onlarla birlikte gezegenimizi yok etmeye devam ediyor. İklim cehennemi burada. Dayanamayız. Ve bunu da karşılayamayız.

Cumhuriyetçiler defalarca bunun temiz enerji ve karşılayamayacağımız daha güvenli, daha kararlı bir vatan olduğu konusunda ısrar ettiler.

Ancak Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, sanayi öncesi seviyelerin 1,5 santigrat derece üzerindeki küresel ısınmanın yüzyılın sonuna kadar 50 trilyon dolarlık ekonomik zarara neden olacağını tahmin ediyor. Gezegen ne kadar ısınırsa, sonuçları da o kadar pahalı olur ve bazı bilim adamları şimdi küresel topluluk harekete geçmezse sıcaklıkların 2100 yılına kadar 4 santigrat derece artacağını tahmin ediyor. Bir çalışma, emisyonları sınırlamazsak, 22 hayati Amerikan iş sektöründeki ekonomik faaliyetin yıllık bazda yarım trilyon dolar azalabileceğini buldu. Hindistan dışında hiçbir ülkenin iklim değişikliğinden ABD'den daha ağır bir mali yük taşıması beklenmiyor. (Hindistan'ın halihazırda sıcak olan iklimi ve büyük GSYİH'si nedeniyle beklenen zararı çok yüksek.)

Isınan bir gezegen, ülkenin fiziksel altyapısını yok ediyor: Yalnızca 2019'da Amerika Birleşik Devletleri bir düzineden fazla, milyar dolarlık hava olayları yaşadı ve 2020 daha da kötü olabilir. California ve Oregon'daki yangınlar evleri, işyerlerini, okulları, elektrik hatlarını ve yolları yakıyor. Körfez Kıyısındaki kasırgalar mobil evleri batırıyor, arabaları ve hayvanları götürüyor. Amerika Birleşik Devletleri, sonu gelmeyen bir yıkım ve yeniden inşa döngüsüne hapsolmuş, kasabaları ve şehirleri yeniden yerleştirme ve başkalarını güçlendirme gibi potansiyel bir görevle karşı karşıyadır.

İklim değişikliği de Amerikan üretkenliğine zarar veriyor, milyonlarca işçinin ve binlerce işletmenin üretimini mahvetiyor. Araştırmacılar, 86 Fahrenheit derecesinin üzerindeki her işgününün belirli bir ilçede kişi başına gelir kaybı olarak 20 dolara mal olduğunu tahmin ediyor; diğer araştırmalar, inşaat işçileri ve çiftçiler gibi dışarıda çalışan işçilerin en kötü ve en sert etkilerle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar Tatyana Deryugina ve Solomon M. Hsiang, sıcaklığın ekonominin "işçiler ve mahsuller gibi temel unsurlarıyla" arttığını iddia ediyor.

İklim değişikliği Amerikalıları öldürüyor. Orman yangınları, sıcak dalgaları, çamur kaymaları, kasırgalar ve seller, her yıl binlerce olmasa da yüzlerce ölüme neden oluyor. Ama bunlar sadece doğrudan ölümler. İklim değişikliği, sıcak çarpması gibi koşulların oranlarını artırıyor. İklim değişikliği, doğum sonuçlarını kötüleştiriyor, daha erken doğumlara ve anne ölümlerine yol açıyor. İklim değişikliği dünyayı kıtlık riskine, ABD'yi de açlık riskine atıyor.

İklim değişikliği aynı zamanda aile içi şiddet oranlarını artırıyor, silahlı ölümlerin sayısını artırıyor, polis memurlarıyla daha şiddetli etkileşimlere yol açıyor, kaynak çatışmalarını kışkırtıyor ve savaş ve iç çatışma olasılığını artırıyor. Trump kendisini yasa ve düzen adayı, ülkeye barış ve güvenliği geri getirebilecek adam olarak görüyor. Ancak Batı Kıyısı'ndaki evler yanıyor. Kaliforniyalı arkadaşlarımdan bazıları yakın zamanda infaz edildi. Evsiz komşularım, solunum salgınının ortasında dumandan kaynaklanan astımdan muzdarip.

Paris Anlaşması, Yeşil Yeni Anlaşma, sınır ve ticaret mevzuatı, yenilenebilir enerji emirleri: Bunlar pahalı değil. İklim değişikliğinin maliyetine kıyasla ucuzlar. Ve kolektif güvenliğimiz için gerekli yatırımlardır, ordumuzdaki yatırımlardan daha az önemli veya daha az hayati değildir. Hükümet, fosil yakıtları sübvanse etmek yerine, gezegendeki milyonlarca insanın hayatını kurtaracak milyonlarca yeşil iş yapabilir. Bu seçim ve bundan sonraki her seçim, bu konuda varoluşsaldır. Politikacılar hepimiz için daha güvenli, daha yeşil yolu veya unutulmaya giden yolu seçebilirler.
Korkmadan nefes almamızın bedeli nedir? Çocuklarımızı güvende tutmanın bedeli ne kadardır?

Kaynak: Theatlantic

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER