Almanya "tek kullanımlık plastik ürünlere hayır" dedi!

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da hükümet, doğada kendiliğinden kaybolmayan plastikten yapılmış tek kullanımlık çatal, bıçak, kaşık, pipet ve tabak gibi ürünlerin satışını yasakladı. Her saat 320 bin tek kullanımlık bardağın çöpe gittiği ülkede söz konusu kanun 3 Temmuz 2021'den itibaren yürürlüğe girecek.

Almanya "tek kullanımlık plastik ürünlere hayır" dedi!

Büyük oranda çevre kirliliğine neden olan plastik atıkların azaltılmasını amaçlayan Avrupa Birliği yönetmeliğine uygun olarak Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen kararla yemek araç gereçleri dışında yine tek kullanımlık plastik kulak karıştırıcı, pipet, içecek karıştıcısı, balon tutacağı ve plastik kutular da yasak kapsamında olacak.

Kanunla ilgili konuşan Almanya Çevre Bakanı Svenja Schulze, çalışmalarının "kullan at kültürüne" son vermek olduğunu belirterek, "Tek kullanımlık plastikler gereksiz ve kaynakların sürdürlebilirliğine uygun değil. Plastik ürünler sıklıkla denizlere ve doğaya karışıyor. Çöpler küresel çapta bu şekilde doğaya karışırsa 2050'ye kadar denizlerde balıklardan daha fazla plastik olacak." ifadelerini kullandı.

Schulze söz konusu kanunun, "kısa sürede daha düzgün ve çevre dostu ürün ve çözümlere öncülük edeceğini" edeceğini de sözlerine ekledi.

2017'de 18.7 milyon ton plastik madde tüketildi

Almanya'da kamu alanları, park ve bahçelerdeki çöplerin yüzde 20'si tek kullanımlık plastiklerden oluşuyor. Almanya Federal Çevre Ajansı (UBA) verilerine göre 2017'de ülkede 18.7 milyon ton plastik atık çöpe gitti ya da bir kısmı doğaya karıştı.

Yetkililer özellikle doğaya karışan plastik atık zerrelere (plastik partikülleri) son araştırmalarda balık, kuş ve diğer hayvanların vücutlarında sıkça rastlanıldığını, bu hayvanların etini yiyen insanların da bundan etkilendiğini belirtiyor.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER