Aborijinler toprakları için dava açtı

Avustralya'da Tjiwarl adlı aborjin kabilesi, yaşadıkları topraklarda altın madenciliğine izin verilmesi nedeniyle Batı Avustralya eyaleti yönetimine ve bölgedeki tarım, yol ve balıkçılık yapan şirketlere dava açtı.

Aborijinler toprakları için dava açtı

Kabile lideri, Tjiwarl halkı adına açtıkları davada maden, tarım şirketlerinden ve bölgedeki av, balıkçılık ve kutsal alanlara çit ve yol inşası yapan şirketlerden iki tazminat talep ettiklerini açıkladı.

"10 binlerce yıldır korunan böylesine harika bir şey, büyük risk altında" ifadelerini kullanan kabile lideri Greg Ryan-Gadsden, tazminat davası açtıklarını belirtti. Telesur’da yer alan habere göre, Batı Avustralya yönetimi, 4 Haziran itibariyle aborijin mirası bölgeleri korumayı bırakmıştı. Bunu ardından zengin maden yataklarına sahip olan 46 bin yıllık Pilbara bölgesi, madencilik faaliyetleri için yıkılmıştı.

Avustralya'da Aborijin Miras Kanunu'nun 18. maddesi, aborijin alanlarının yıkımının yasal olmasını öngörüyor. Bu yasa kapsamında Rio Tinto adlı madencilik şirketi, 24 Mayıs'ta iki kültürel miras alanında patlayıcı cihaz kullandı. Bölgede son buzul çağı da dahil olmak üzere 46 bin yıllık bir yaşam sürüldüğü tahmin ediliyor. Kabilenin şikayetleri arasında, madencilik şirketi BHP'ye ve bir otoyol inşaatı projesine toprak ve yeraltı suyu işletme lisansı verilmesi de yer alıyor.

Tjiwarl Aborijin Topluluğu'nun açtığı dava, yaklaşık 7 bin 800 kilometre karelik bir alanı kapsıyor. Bu alan içerisinde 10 bin yıllık tarihi olan Leinster kenti ve bazı kültürel alanlar olduğu belirtiliyor.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER