ABD, Paris İklim Anlaşması'ndan resmen çıktı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın 4 Kasım 2019'da Paris İklim Anlaşması'ndan çıkmak için yaptığı resmi başvuru yürürlüğe girdi. ABD, imzacı 197 ülke arasında Anlaşma'dan çekilen ilk ülke oldu.

ABD, Paris İklim Anlaşması'ndan resmen çıktı

Dünyanın en çok sera gazı üreten ikinci ülkesi olan Amerika Birleşik Devletleri, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında sera gazı salınımını azaltmayı amaçlayan Paris İklim Anlaşması'ndan resmi olarak çıktı. 2015 yılında Barack Obama döneminde imzalanan anlaşma için Donald Trump, 4 Kasım 2019'da resmi olarak çıkma başvurusu yapmıştı.

'BÜYÜK BOŞLUK YARATACAK'

ABD'deki sera gazı salınımını 2005'teki verilere göre 2025 yılında yüzde 26 oranında düşürmeyi ön gören anlaşmadan ABD'nin çekilmesiyle ilgili BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Genel Sekreteri Patricia Espinosa, "Paris Anlaşması'nın hedeflerine ulaşmasına yönelik küresel çabalarda büyük boşluk yaratacak" ifadelerini kullandı. Afrika Müzakere Grubu Başkanı Tanguy Gahouma-Bekale ise, "İklim değişikliğiyle kolektif küresel mücadele açısından kaybedilen bir fırsat" dedi.

Anlaşma imzalandığı dönem Başkan Yardımcısı olan Joe Biden, 3 Kasım'daki seçimlerde başkan seçilmesi halinde Paris İklim Anlaşması'ndan çıkmayacağını belirtmiş, 2 trilyon dolarlık ekonomiyi dönüştürme planı ile birlikte 2050 yılında sıfır emisyonun sağlanmasını vaat etmişti. Seçimi Trump'ın kazanması halinde 2035 yılındaki emisyon miktarının 2019'daki göre yüzde 35 artacağı belirtiliyor. 

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER