AB Ülkeleri Fosil Yakıta Dayalı Elektrik Planlarını Üçte Bir Oranında Azalttı

Fosil yakıtlar, hızla yenilenebilir enerji ile ikame ediliyor.

AB Ülkeleri Fosil Yakıta Dayalı Elektrik Planlarını Üçte Bir Oranında Azalttı

Düşünce kuruluşları Ember ve CREA’nın yeni analizine göre, AB ülkeleri fosil yakıtlardan elektrik üretimi planlarını üçte bir oranında azalttı. Yakın zamanda açıklanan politikalara göre, 2030 yılında 595 TWh (terawatt saat) fosil yakıt kaynaklı elektrik üretimi gerçekleşecek ve bu, sadece iki yıl önce yayımlanan 2030’da 867 TWh planlarına kıyasla keskin bir düşüş olacak. Bu durum, COVID-19, hızla yükselen gaz fiyatları ve Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının ülkelere daha temiz, daha ucuz ve daha güvenli kaynaklara doğru harekete geçme baskısı oluşturmasıyla ortaya çıkıyor.

AB ulusal stratejileri, fosil yakıtları ikame etmek için elektrik üretiminde yenilenebilir kaynaklarda planlı bir artış olduğunu gösteriyor. 2019’da yayımlanan ulusal stratejiler, AB’de 2030 yılına gelindiğinde elektriğin %55’ini yenilenebilir kaynaklardan elde edecekken, bugünkü politikalara göre elektriğin %63’ü yenilenebilir kaynaklardan üretilecek. İklim hedeflerinin daha da artırılması muhtemel: Yakın zamanda açıklanan AB komisyonu stratejisi REPowerEU, 2030 yılına kadar elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların payının %69 olmasını hedefliyor.

Ember’de Kıdemli Enerji ve İklim Verileri Analisti Pawel Czyzak, “AB, hükümetlerin maliyetli fosil yakıtları terk etme konusunda ciddileşmesiyle birlikte enerji geçişi turbo şarjla hızlandı” dedi. Czyvak, “Rüzgar ve güneş enerjisini daha hızlı artırmanın AB’nin birden fazla krizi atlatmasına yardımcı olabileceği konusunda bir fikir birliği var” diye devam etti.

Ukrayna’daki savaş ve doğalgaz krizine tepki olarak enerji geçişine yönelik iddialı hedefler hızla gelişti ve son iki yılda 19 Avrupa hükümeti karbonsuzlaştırmayı hızlandıracak planlar yayımladı. Rus fosil yakıtlarının en büyük ithalatçılarından bazıları şu anda iklim hedeflerinde en büyük sıçramaları gerçekleştiriyor. Almanya, 2030 yenilenebilir enerji hedefini %62’den %80’e yükseltti, Hollanda açık deniz rüzgar kapasitesini 2030’a kadar 21 GW’a çıkarmayı planlıyor ve Fransa, şu anda 14 GW olan güneş enerjisi kapasitesini 2050’de 100 GW’a çıkarmayı hedefliyor.

Beş ülke ulaşım, sanayi ve ısınma gibi sektörleri daha fazla karbondan arındırmak için yeni politikalar açıkladı. AB çapındaki REPowerEU stratejisi, artan enerji verimliliği ve maliyet, güvenlik ve iklim sorunlarının üstesinden gelmeyi amaçlayan ısıtma önlemleri ile bu sektörlerin karbondan arındırılmasını bir odak noktası haline getiriyor. Strateji, önümüzdeki beş yıl içinde 10 milyon ısı pompası ünitesinin devreye alınmasını hedefliyor ve yenilikçi teknolojiler aracılığıyla endüstriyi karbondan arındırmaya yönelik AB fonlarını ikiye katlayarak 3 milyar euroya çıkarıyor.

CREA Analisti Erika Uusivuori, “Avrupa artık fosil yakıtların istikrasızlığa eşit olduğunu kabul ediyor. Mevcut enerji ortamının benzeri görülmemişti, ancak fosil yakıt bağımlılığını azaltma hedefindeki bir sıçrama, ülkeleri daha fazla güvenli bir patikaya sokuyor” dedi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER