“24 Saatte 1 Milyon Ağaç” projesi başladı!

Ukrinform ajansının verdiği haberde, konu ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Ukrayna Çevre Koruma ve Doğal Kaynaklar Bakan Yardımcısı Bogdan Borukhovskiy.“Çevre Bakanlığı, Orman Kaynakları Ajansı ile birlikte , bir günde 1 milyon ağaç dikmek için Greening of Ukraine hayır kurumunun çevre girişimine ve Club Ukraine CEO’su katıldı. Ukraynalıların kendilerini en çok neyin endişelendirdiği konusunda çeşitli anketler var. Çevre sorunları kesinlikle önemlidir, ancak Ukraynalıları endişelendiren ilk 5 veya 10 sorun arasında değildir. Ve bu eylem, yetkililerin, iş dünyasının, aktivistlerin, çevrecilerin ve sıradan vatandaşların 1 milyon ağaç dikme çabalarını birleştirme girişimidir.” dedi.

“24 Saatte 1 Milyon Ağaç” projesi başladı!

Ağaç dikmenin, iklim değişikliğiyle mücadelenin en kolay yolu ve herkes tarafından hissedildiğini vurgulayan Borukhovskiy “Bakanlık olarak, iklim değişikliğinin tüm Ukraynalıların harekete geçmesi gereken büyük bir tehdit olduğunu vurgulamak istiyoruz, herkes iklim değişikliğiyle mücadelede üzerine düşeni yapmalıdır” dedi.

Çevre Bakanlığı’ndan bir temsilciye göre, Ukrayna Devlet Orman Kaynakları Ajansı sistematik olarak ağaç dikme faaliyetleri yürütmesine rağmen, bakanlık sivil aktivistlerin eylemine katılacak ve böylelikle bu tür girişimlerin önemini vurgulayacak.

Borukhovskiy, proje çerçevesinde 17 Ekim’de Kiev’de Holosiivskiy Ulusal Tabiat Parkı’na ağaç dikileceğini söyledi.

Bakan yardımcısı, “Bunlar, daha önce yapılmış olan sıhhi kesim sahasında yaprak döken ağaçlar olacak. Herkes katılabilir.” dedi. Dikilen ağaçların bakımı Devlet Ormancılık Dairesi tarafından sağlanacak.

Projeyi düzenleyenlere göre, son 500 yılda Ukrayna ormanlarının üçte ikisinden fazlasını kaybetti ve şimdi orman örtüsü açısından Avrupa’da sondan bir önceki yeri işgal ediyor. Ukrayna’da ormanlar yaklaşık 9 milyon hektar ve topraklarının % 15’ini oluşturmaktadır.

Ormanların yok edilmesi sadece Ukrayna endüstrisi için kereste kıtlığına yol açmakla kalmadı, geri döndürülemez hale gelebilecek süreçler başladı. Şimdiden, başta Ukrayna’nın Güney ve Doğusu olmak üzere geniş alanlarda su eksikliği yaşanıyor ve bu da doğal çevrenin bozulmasını hızlandırıyor.

Bugün, örneğin, Kiev’de, 918 hektar yeşil alan ve kişi başına 20 metrekare ile yeterli yeşil alan yok. Odessa’da 770 hektar yeşil alan var ve kişi başına 14.4 metrekare. Lviv’de 425 hektar yeşil alan var ve kişi başına 17 metrekare. Ujgorod’da 192 hektar yeşil alan var ve kişi başına 10 metrekare.

Ukrayna’da 1 milyon ağaç kampanyası, dünya çapında 100 ülkede gerçekleşen küresel bir ağaç dikme girişiminin parçasıdır.

21 Mart 2020’de Ukrayna’nın Yeşillendirilmesi eko-projesi çerçevesinde bir günde (24 saat) ülke genelinde 1.000.000’den fazla ağaç dikilmesi ve böylece Ukrayna’da rekor kırılması planlandı. Karantina nedeniyle eylem sonbahara ertelendi.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER