11 gün boyunca aralıksız uçan kuş dünya rekoru kırdı

Alaska'dan yola çıkan bir limosa kuşu, yemek ve su içmek de dahil olmak üzere hiç ara vermeden saatte ortalama 90 kilometre hızla 11 gün sonra Yeni Zelanda'ya ulaştı. Kuşun jet uçağına benzer bir aerodinamik yapıya sahip olduğunu belirten bilim insanları, 12 bin kilometreden fazla uçan kuşun yeni bir dünya rekoru kırdığını açıkladı.

11 gün boyunca aralıksız uçan kuş dünya rekoru kırdı

Kuşların göç yollarını araştıran nilim insanlarından oluşan Global Flyway Network'ten araştırmacıların yaptığı çalışma kapsamında, çubuk kuyruklu limosa, 16 Eylül'de Alaska'nın güneybatısından yola çıktı ve saatte ortalama 90 kilometre hızla, 11 günün ardından Yeni Zelanda'nın Auckland kenti yakınlarındaki bir koya ulaştı.

UYDUDAN İZLENDİ

Bacaklarına takılan mavi, kırmızı ve beyaz halkalara atıfta bulunularak 4BBRW adı verilen erkek kuşun, aynı zamanda bilim adamlarının yolculuğunu takip edebilmesi için sırtının alt kısmına  5 gramlık bir uydu vericisi takıldığı aktarıldı.

UÇUŞTAN ÖNCE İKİ KATI AĞILIĞA ÇIKIYOR

Rekortmen kuşun araştırmacılar tarafından yola çıkmadan önce iki ay boyunca istiridye ve soluncanla beslenen 4 limosadan biri olduğu açıklandı. Standart ağırlığı 190 gm ile 400 gm arasında olan erkek çubuk kuruklu limosa, uzun bir uçuştan önce ağırlığının iki katına çıkabiliyor, ancak yükü hafifletmek için iç organlarını küçültüyor.

Bununla birlikte, kuşların Alaska'dan ayrıldıktan sonra Aleut Adaları üzerinden Pasifik Okyanusu'na yöneldiği belitildi. Yolculuğun, grubu Avustralya'ya doğru iten güçlü doğu rüzgarları nedeniyle uzadığı düşünülüyor.

DÜNYA REKORU KIRDI

Uydu 12 bin 854 km'lik bir noktadan noktaya uçuş kaydetti, ancak bilim insanları, yuvarlama hataları hesaba katıldığında yolculuğun 12 bin 200 km civarında olduğunu söyledi. Bununla birlikte,  toplam uçuş süresinin 224 saat olduğu tahmin ediliyor. Daha önce, bir kuşun kaydedilen en uzun kesintisiz uçuşu, 11 bin 680 km ile 2007 yılında kaydedilmişti.

KARAYI ÖZELLİKLE PAS GEÇTİLER

Araştırmacı Dr. Jesse Conklin, konuyla ilgli yaptığı açıklamada, "Dünyanın neresinde olduklarını biliyorlar gibi görünüyor. Bunu gerçekten açıklayamayız, ancak kullandıkları bir haritanın var olduğunu seziyoruz. Pasifik'in ortasında günlerce hiç toprağın olmadığı açık okyanus üzerinde uçtular ve özellikle karadan kaçındılar.  Sanki karadan uçarlarsa yolculuklarının aksayağını biliyorlar gibiydiler" dedi.

JET UÇAĞINA BENZER AERODİNAMİK YAPIYA SAHİPLER

Öte yandan, kesin olmamakla birlikte, kuşların çoğu zaman kanat çırptıkları yolculukta uyumadıklarına inanılıyor.

 Conklin, "İnanılmaz derecede verimli bir yakıt-enerji oranına sahipler. Vücutları bir jet avcı uçağına benzer prensipte çalışıyor.  Uzun ve sivri kanatlar ve onlara yüksek bir aerodinamik güç veriyor" ifadelerini kullandı.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER