100 yılda bir gerçekleşen kasırgalar 16 yılda bir görülmeye başlandı!

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi ile Wisconsin Üniversitesi'nden bir grup araştırmacının ortaya koyduğu çalışmaya göre, iklim değişikliği nedeniyle dünyada gerçekleşen kasırgaların şiddetti günden güne artacak. Uzmanlar ayrıca beklendiğinden hızlı başlayan 2020 kasırga sezonunun da ciddi yıkımlar getirebileceğinden endişeleniyor

100 yılda bir gerçekleşen kasırgalar 16 yılda bir görülmeye başlandı!

Kasırgalar mevcut iklim sisteminin doğal parçalarından biri olarak görülse de, yapılan son araştırma 1970'lerden bu yana Kuzey Amerika'da gerçekleşen kasırgaların şiddetinin sürekli bir artış halinde olduğunu ortaya koydu.

Araştırmada, gelecekte de kasırgaların sayısının artmayabileceği ancak gerçekleşen kasırgaların çok daha şiddetli yağış ve daha hızlı esen rüzgarlarla gerçekleşeceği ifade edildi. Kasırgalardaki değişimi oluşturan bu trendin deniz seviyesinde yükselme ve kıyı şeritlerindeki nüfus artışıyla da tetiklendiği belirtildi.

İklim değişikliğinin şiddetli kasırgaları tetiklediğini belirten araştırmada, daha önce ABD'de gerçekleşen Harvey Kasırgası şiddetinde bir kasırganın önceki dönemlerde 100 yılda bir görüldüğü ancak iklim değişikliği ile birlikte bu periyodun 16 yılda bire düştüğü ifade edildi.

KASIRGALAR GÜCÜNÜ SICAK OKYANUS SUYUNDAN ALIYOR

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi ile Wisconsin Üniversitesi'nden bir grup araştırmacının yaptığı gözlemler sonucunda elde edilen bulguların, bilim insanlarının dünyanın ısınması nedeniyle gerçekleşmesini bekledikleri olaylarla uyumlu oldukları belirtildi. Bunlardan birinin dünya çapında gerçekleşen tropik kasırgaların şiddetinin artması olduğu bilinirken, kasırgaların gücünü diğer faktörlerle birlikte sıcak okyanus sularından ve havadaki su buharından aldığına dikkat çekildi.

Araştırmaya öncülük eden bilim insanlarından biri olan James Kossin Washington Post'a yaptığı değerlendirmede, "Kasırga yoğunluğu ile iklim değişikliği arasında bir bağlantı olduğuna dair fikirlerimizi güçlendiren bir çalışma oldu. Bu değişiklikte insan parmağı olduğuna eminiz" ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜK SORULARDAN BİRİ CEVAPLANDI

Columbia Üniversitesi'nden iklim bilimci Suzana Camargo'ya göre son çalışma, kasırgaların kuvvetinin halihazırda bir yükseliş trendinde mi olduğu yoksa gelecekte mi bunun görüleceği sorusunun son 20 yılın büyük sorusu olduğunu ve son çalışmanın bu soruya yanıt verdiğini belirtti.

Son araştırmaya göre, kasırgaların zaten belirli bir artış trendinde olduğu ortaya konulurken, küresel olarak her on yılda gerçekleşen Kategori 3 ve daha şiddetli kasırga ihtimalinin yüzde 8 arttığı belirtildi.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER