Salgın döneminde Ege'de 7 Akdeniz foku canice öldürüldü!

Muğla’nın Bodrum ilçesinin karşısında ve Yunanistan’a ait olan İstanköy (Kos), Kilimli (Kalimnos), Leros, Samos ve Patmos adalarında içinde bulunduğumuz iki aylık salgın döneminde döneminde 7 Akdeniz fokunun ölü olarak bulunması uzmanları isyan ettirdi.

Salgın döneminde Ege'de 7 Akdeniz foku canice öldürüldü!

Türkiye ve Yunanistan kıyılarında sayıları 100’ü geçmeyen Akdeniz foklarının 7'sininde iplerle bağlanmış ve darp edilerek öldürüldükten sonra karaya vurmuş olarak bulunduğu belirtildi.

PANDEMİ SÜRECİNDE 7 FOK ÖLDÜRÜLDÜ

Yunanistan Deniz Koruma Enstitüsü 12 Adalar Bölgesi (Güney Ege)  Müdürü Thodoris Tsimpidis, Güney Ege'deki 9 adada enstitü ekibi ile arama yaptıklarını duyurdu. Tsimpidis enstitüye ait internet sayfasından bulduğu ölü Akdeniz fokları fotoğraflarını yayınlayarak “Koruma altında ki Akdeniz foklarının hemen hepsinin ölümü insan kaynaklı , çünkü üzerlerinde bağlandıkları ipler ve darp izleri var. Bunlar büyük ihtimalle balıkçıların işi. Pandemi sürecinde bu işin yapılması daha da ürkütücü. Ölen  Akdeniz fokları adaların kayalık ve ıssız bölgelerinde bulduk. Şu ana kadar tespit ettiğimiz ve öldürülmüş Akdeniz foku sayısı 7. Ancak bulamadığımız ve öldürülmüş olan başka foklarda olabilir, büyük kaygı içerisindeyiz. Çünkü 7 fokunda öldürülmesi pandemi süreci içerisinde oldu” dedi.

AKDENİZ FOKLARININ YAŞAMASI İÇİN FONLAR OLUŞTURULDU

Tsimpidis açıklamasında “Ülkemizde ve komşu ülkelerde son on yıl içerisinde Akdeniz foklarının korunması için gerek devlet gerekse özel kişi ve kurumlar tarafından ciddi fonlar oluşturuldu.  Buna rağmen insanların foklara karşı bu vahşi davranışını önleyemiyoruz” diye konuştu.

ÖNLEM ALMAZSAK YOK OLANA KADAR ÖLÜMLERİNİ SAYARIZ

Tsimpidis yerel medyaya yaptığı açıklamada “Koruma altındaki türlerin , deniz canlılarına yönelik bu tür saldırıları önlemek için gerekli çalışmaları yapmazsak türleri yok olana kadar ölümlerini saymaktan başka çaremiz kalmaz. Bu nedenle bu hayvanların ölümlerini normal olarak görmeyi vazgeçmekten başka çaremiz yok” dedi.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER