'Natalia’ felaketinin sırları gün yüzüne çıkıyor !

Yaklaşık 8,5 ay önce İstanbul Şile Karaburun mevkisinde karaya oturan gemiden denize yakıt sızdığı öne sürüldü.

'Natalia’ felaketinin sırları gün yüzüne çıkıyor !

Şile’de geçtiğimiz Aralık ayında karaya oturan ‘Natalia’ isimli kuru yük gemisinden yakıt sızıntısı olduğu iddia edildi. Çevre sakinleri, sahile vuran yakıtın terkedilen gemiden sızdığını belirtirken balıkçılar, bölgede balık sayısının azaldığını öne sürdü.

Şile Karaburun mevkiinde yoğun mazot kokusundan rahatsız olan çevre sakinleri, kokunun geldiği yeri tespit ederek Karaburun kıyısına gitti. Sahile sızan yakıt görüntüsüyle karşılaşan çevre sakinleri ve balıkçılar, sızıntının 8.5 ay önce karaya oturan “Natalia" isimli kuru yük gemisinden kaynaklandığını iddia ettiler. Denizden çıkan yengeçlerin siyah renkli yakıta bulandıkları görüldü.

Şile Sahilköy açıklarında 19 Aralık 2018'de Komor Adaları bandıralı 127 metre uzunluğundaki kargo gemisi "Natalia" fırtına nedeniyle karaya oturmuştu. Can pazarını yaşandığı geminin 16 mürettebatı dev dalgalar arasından, kurulan halat sistemiyle kurtarıldı. Makine dairesi su alan gemideki kargo malzemeleri başka bir gemiye nakledildi. Tüm çalışmalara rağmen yüzdürülemeyen gemi kaderine terkedildi. Gemi 8,5 aydır aynı noktada bulunuyor.

"BU RESMEN BİR ÇEVRE KATLİAMI"

Çevre sakinlerinden Şaban Cingöz, geminin karaya oturduğu tarihten beri Karaburun mevkiinde balık bulmakta zorlandıklarını dile getirerek "Resmen bir kıyı faciası. Gemilerden gelen atıkları görüyorsunuz. Kıyılardaki bütün canlıları yok eden atık. Sizden başka kimse de ilgilenmedi şu ana kadar. Görüyorsunuz geminin oksijen tüpleri burada. Geminin kendi malzemeleri. Ama ne ilgilenen var, ne bakan var. Burası 2 gündür böyle. Geçen gün büyük bir fırtına olmuştu. Fırtınayla beraber, görmüşsünüzdür geminin bir bölümü batmış vaziyette herhalde oradan içindeki malzemeyi mi patlattı ne olduysa, bütün sahil komple bu şekilde. Müthiş bir koku var. Köylere kadar mazot kokusu geliyor. Bu resmen bir çevre katliamı. Sodanın denize bir etkisi var ki, kıyılara balık gelmiyor. Biz de kıyı balıkçısıyız. Bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 28 Ağustos 2019, 09:12

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER