Midye ve istiridye Marmara’nın filtresi olacak

Balık sezonunun erken kapanmasına yol açan, son 15 yılın en büyük müsilaj (deniz salyası) tehdidi altındaki Marmara’yı, “midye” ve “istiridye” kurtaracak.

Midye ve istiridye Marmara’nın filtresi olacak

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, “Marmara’da ciddi miktarda ‘salya’ (müsilaj) problemi var. Çözüm; çift kabukluları yetiştirmek” dedi.

Atalay, TBMM İklim Araştırma Komisyonu’nda iklim değişikliğinin olumsuz etkileri nedeniyle Marmara’nın Akdenizleştiğini kaydetti. Atalay, “Fauna ve flora bakımından, bitki ve hayvansal yapısı bakımından Marmara’nın Akdenizleşmesi yüzde 17, Karadeniz’in Akdenizleşmesi ise yüzde 2.4 oranında artmış durumda” diye konuştu. Marmara’nın bugünlerde müsilaj tehdidiyle karşı karşıya bulunduğunu dile getiren Atalay, şöyle devam etti:

‘Plastiğe benziyor’

“Marmara’da halk arasında veya balıkçılar arasında ‘salya’, bilimsel adı ‘müsilaj’ denilen bir yapı var. ‘Noctiluca’, ‘ceratium’ gibi planktonların ölüm sırasında çıkardıkları salgıların polimerize olmasıyla plastik benzeri bir yapı kazanıyor ve su yüzeyinde bir katman oluşturuyor, bu katman çok kesif bir miktarda yani ağları çekemeyecek düzeyde oluyor. Şu anda da Marmara’da ciddi miktarda bu ‘salya’ problemi, ‘müsilaj’ problemi var. Bu en yakından denizde yaşayanlar, özellikle ağlarını toplayamayan balıkçılar hissediyor.”

Atalay, müsilaj istilasına karşı öncelikli çözümün, “çift kabuklular yetiştirmek” olduğunu kaydederek, “En önemli tedbirlerden bir tanesi çift kabuklu yani midye ve istiridye yetiştiriciliği. Midyeler ve istiridyeler sudaki azot ve fosforlu bileşikleri toplar, planktonu süzer ve kendisi beslenir, dolayısıyla suyun filtresi gibi hareket ederler” dedi.

Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2021, 21:49

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER