Karada yürüyen tehlikeli balık paniği!

Tedirgin eden haber Eskişehir'den geldi. Eskişehir'in İnönü ilçesinde Sarısu'da yürüyen balıkların görülmesi herkesi korkuttu. Konuyla ilgili uzman isim yaptığı açıklamasında bu balık türlerinin çevreye ve doğal türlere zarar verdiğini belirtti.

Karada yürüyen tehlikeli balık paniği!

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Emiroğlu özellikle 2 balık türünün ciddi anlamda zarar verdiğini belirtti. Balıkların Endoznezya'da ülkemizde getirilip suya bırakıldığı açıklandı.

ENDONEZYA'DAN GELDİĞİ TESPİT EDİLDİ

Uzman isim Prof. Dr. Emiroğlu ve ekip arkadaşları bu yıl içinde hazırladıkları makalede bu balık türlerini inceleyerek, balıkların Endonezya'dan geldiklerini belirtti. Yürüyen Kedi Balığı olarak adlandırılan Clarias Batrachus balığını dünyadaki en tehlikeli 100 ekolojik canlılar arasında bulunuyor.

"KARADA UZUN SÜRE KALABİLİR"

Prof. Dr. Özgür Emiroğlu yapığı açıklamasında balığın özellikleri ve vermiş olduğu zararlar hakkında konuşarak, şu açıklamayı kaydetti:

"Burada 2015 yılında tespit ettiğimiz istilacı ve yabancı tür balıklar var. Bunlardan bir tanesi, Clarias batrachus (Yürüyen Kedi Balığı) dediğimiz bir tür. Dünyadaki en tehlikeli 100 ekolojik canlıdan biri olarak tanımlanır. Bu balık normal şartlarda Güney Asya kökenlidir. Biz hazırladığımız makalede, Endonezya'dan Türkiye'ye getirildiğini tespit ettik. Türkiye'ye akvaryum ticareti ile getirilmiş ve daha sonra da buradaki sularımıza bırakılmıştır. Bu bölgedeki su kaynağı ılıman olduğu için balıklar buraya adapte olmuşlar. Doğal popülasyona ciddi zarar veriyorlar. Bu balıkların en önemli özelliklerinden bir tanesi, karada yürüyebilmeleridir. Karada uzun süre kalabiliyorlar çünkü bunların 5'inci solungaç filamentleri dallanmıştır. Akciğer gibi görev alır ve böylelikle de karada uzun süre kalabilirler"

"2015 YILINDAN BERİ BURADA YAŞIYOR"

Emiroğlu, açıklamasının devamında, bu balık türünün akvaryum ile ülkemize getirilerek, suya bırakıldığını ve suların kullanılabilirliğini ciddi anlamda etkileyeceğini, "Buradaki bir diğer balık türü ise Vatoz balıklarıdır. Bunlar da amazon kaynaklı bir balık olarak karşımıza çıkıyor. Akvaryum için getirilen bu balık da sulara bırakılmış. Burada ciddi bir popülasyon oluşturmuşlar. 2015 yılından beri bu iki türün de burada yaşadığını biliyoruz. Çok ciddi miktarda çoğaldıklarını görüyoruz. Bu balıklar çok üzün süre hareketsiz suyun dışında kalabiliyorlar. Ciddi miktarda organik madde tüketip daha sonra da üretiyorlar. Suların kalitesini ve kullanılabilirliğini etkiliyorlar. Biyoçeşitlilik üzerinde olumsuz etki gösteriyorlar. Akvaryum için getirilen balıkları, hangi şartlarda olursa olsun doğal sularımıza bırakmamamız gerekiyor. Yabancı türlerin ülkemize girişini engellemeliyiz" şeklinde ifade etti.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER