İztuzu sahilinde rekor yuva

Muğla'nın dünyaca ünlü Dalyan İztuzu sahilinde yuva yapan caretta caretta deniz kaplumbağası sayısında 757 yuva ile rekor kırılırken, son yuvadan çıkış yapan yavrular denizle buluştu.

İztuzu sahilinde rekor yuva

İztuzu sahilinde Ortaca Kaymakamı Oktay Erdoğan ve DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska tarafından tedavileri tamamlanan üç yeşil deniz kaplumbağası ve son yavrular düzenlenen törenle suya bırakıldı.
İztuzu sahilinde 757 yuvadan toplam 37 bin yavru denize ulaşırken, pandemi döneminde sahile yumurta bırakan deniz kaplumbağalarının rahatsız edilmemeleri, şezlong ve şemsiyeler arasındaki mesafenin yeniden düzenlenmesi yuva sayısında ve denize ulaşan yavru sayısında artışa neden oldu. İztuzu sahilindeki 757 yuvadan son çıkan caretta carettalar da düzenlenen törenle denizle buluştu. Törende ayrıca Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) tedavileri tamamlanan Ula Akyaka sahilinde bulunan 7-9 yaşındaki 'Hulk', Dalaman Sarsala koyunda bulunan 13-18 yaşlarındaki 'Jonathan' ve Marmaris Söğüt'te bulunan 18-23 yaşlarındaki 'Deniztan' adı verilen yeşil deniz kaplumbağaları da Ortaca Kaymakamı Oktay Erdoğan ve DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska tarafından denize bırakıldı. Denize bırakılan yavrulardan yaşama şansı yüz yavrudan bir yavru olarak hesaplanırken, yıllar sonra 75 yetişkin caretta caretta doğdukları sahile yumurta bırakmak için tekrar gelecek.

 

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER