Göçmen Kuşların Yolculuğu Başlıyor

Sonbaharla birlikte göçmen kuşların sıcak bölgelere göç yolculuğu başlıyor

Göçmen Kuşların Yolculuğu Başlıyor

Bilim adamlarının verdiği bilgilere göre dünyadaki 100 milyara yakın kuştan 5 milyarı her yıl göç ediyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Serez, hayvanlar alemi içinde göçün en fazla kuşlarda görüldüğünü söyledi. Serez, hayvanların kendi yaşam ortamlarında, iklim koşullarının beslenme ve üremeyi bozacak şekilde kötüleşmesi sonucu yüzerek, yürüyerek veya uçarak, daha iyi barınma ortamını bulmak için göç ettiklerini belirtti.

Dünyada 8 bin 650 kuş türünün yaşadığını ve bu türlerin toplam sayısının 100 milyara yakın olduğunu bildiren Prof. Dr. Serez, "İklim koşulları, gıda, barınak ve emniyet gibi faktörler nedeniyle her yıl yaklaşık 5 milyar kuş, 2000 mil güneye, Orta ve Güney Afrika'nın otlak, orman ve göllerine göç ediyorlar. Bu kuşların üçte biri, iklim koşulları ya da göç yollarındaki başka nedenlerle yok oluyorlar" dedi. Göç eden kuşlar arasında en fazla dikkati çeken türün leylek olduğunu bildiren Serez, şöyle konuştu:  "Leylekler sonbaharda günde ortalama 120 kilometre, ilkbaharda ise 150 kilometre uçabilirler. Leyleklerin her gün uçmak gibi bir zorunlulukları yoktur. Göç yollarında uygun konaklama yerleri bulduklarında, konaklamaları uzun sürebilir. Bu kuşlar zamanlarının büyük bir kısmını göç yollarında geçirirler. Gidiş ve dönüşleri de 6 ay sürer.

Orta Avrupa'dan göç eden leylekler 10 bin kilometre gibi uzun yolculuğa çıkacakları için ağustos ayının başlarından itibaren göç etmeye başlarlar. Bu leyleklerden ortalama 2 bin kadarı Cebelitarık Boğazı'ndan geçer. İberik Yarımadası üzerinden ve Kuzey Afrika'dan gelen diğer leyleklerle birlikte, bu sayı 190 bine kadar çıkar. Bu kuşlar Orta Afrika'ya kadar gider ve orada kışı geçirirler. Diğer bir leylek grubu da Anadolu'yu kısmen enine kat ederek, İskenderun Körfezi, Amanos Dağları, Suriye, Ürdün ve Süveyş Kanalı üzerinden Nil Nehri boyunca yollarına devam ederler."Bazı kuşların gece, bazılarının da gündüz uçabildiklerini kaydeden Prof. Dr. Serez, "Kırlangıçlar, ebabil kuşları, arı kuşları, leylekler, kartal ve atmacalar gündüz göç ederken, baykuş, gece kırlangıçları, bıldırcın ve ördekler geceleri göç ederler" dedi.Kuşlardan bazılarının göç sırasında yerden 6 bin metre yükseldiklerini bildiren Prof. Dr. Mehmet Serez, "Kuşların uçuşlarını, havanın durumu, rüzgar ve basınç etkileyebiliyor. Kuşların uçuş yükseklikleri 100 metre ile 6 bin metre arasında değişiyor. Örneğin, halkalı güvercinler 2 bin 400 metre, tohum kargası 2 bin 500 metre, serçeler gündüz bin 500 metre, geceleri 4 bin metre ve turnalar 6 bin metre yüksekliğe çıkabiliyor" diye konuştu.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER