Çevdeniz atık toplama gemisi ile MERSİN'de hizmet vermek istiyor

ÇEVDENİZ ÇEVRE HİZMETLERİ VE TEKNOLOJİLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ’nin atık toplama gemisi ÇEVDENİZ-9 Mersin bölgesi için göreve hazır

Çevdeniz  atık  toplama  gemisi ile  MERSİN'de  hizmet  vermek  istiyor

Çevdeniz atık toplama gemisi ile MERSİN'de hizmet vermek istiyorUzun yıllar denizcilik ve tersanecilik sektöründe faaliyet göstermiş, sektörün kıyı tesislerindeki çevre konularında ihtiyaç ve eksiklerini iyi bilen, alanında uzman mühendisler tarafından 2009 yılında İstanbul merkezli olarak kurulan ÇEVDENİZ firması limanlara ve gemilere atık toplama ve çevre konularında hizmet vermeye devam ediyor.

İlk kurulduğu yıllarda (özelleştirmeden önce), uzun süre TCDD İskenderun Limanı atık kabul tesisini işleten ÇEVDENİZ firması ihale sözleşmesi kapsamında İskenderun Körfezi’nde çalıştırdığı lisanslı atık toplama gemisi ile körfezde bulunan tüm petrol şamandıra tesislerine gemi atık toplama hizmetini başarıyla yerine getirdi. Eş zamanlı olarak TCDD İzmir Limanı atık kabul tesisi işletmesini de yaparak, İzmir Limanı’na gelen tüm gemilere atık toplama hizmeti vermiş ve yine bu kapsamda atık toplama gemisi işletmiş bir firma.

ALİAĞA TESİSİ GÖZ KAMAŞTIRIYOR!

Sürekli kendini yenileyen ve geliştiren ÇEVDENİZ, Aliağa bölgesinde kurduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığın’dan lisanslı atık toplama ve ayrıştırma tesisi ile Aliağa’da bulunan tüm özel limanlara gemi atık toplama hizmeti verdiği gibi, aynı zamanda bölge sanayisine ve endüstrisine de özel atık çözümlerinin yanı sıra bertaraf konusunda da hizmet vermeye devam etmekte. Nemrut Körfezi Limanları, HABAŞ, Ege Çelik, Ege Gübre, BATIÇİM, İDÇ Limanı, Nemport ve Etki Liman İşletmeleri’ne de 7 gün 24 saat gemi atık toplama hizmetini vermekte. ÇEVDENİZ aynı zamanda İzmir Gümrük Müdürlüğü özel atık imhaları ve yük artıkları imhalarını yapmanın yanı sıra; atık toplama gemisi işletme, liman atık kabul tesisi kurulum ve işletme, özel atık imhaları, endüstriyel toz ve koku bastırma konularında uzman bir firmadır.

KOLİN LİMANI ÇEVDENİZ’E EMANET

Kolin Grubuna ait Dikili Limanı’na son olarak kurulan liman atık kabul tesisi, proje, atık yönetim planı, tesisin yapımı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı izin ve lisans işlemleri yine ÇEVDENİZ tarafından yerine getirilmiştir. İDÇ Limanı’nın atık kabul tesisinin modernizasyon ve yenilemesi ÇEVDENİZ tarafından yapılmaya devam ediyor.

ÇEVDENİZ, petrol şamandıra tesislerine hizmet verilemeyen Mersin bölgesini de yatırım ve genişleme bölgesi olarak görmekte ve bu kapsamda bünyesindeki ÇEVDENİZ-9 gemisi ile Mersin bölgesinde çalışmaya talip.

MERSİN LİMANI’NIN ÖNEMİ

Mersin Limanı yoğun gemi trafiği olan Akdeniz’in ve ülkemizin en önemli ticaret limanıdır. Bölgede her gün artan ticaret, yeni enerji ve santral yatırımlar, boru hatları ve kıyı tesisleri ile gemi trafiği devamlı olarak artmakta. Artan gemi trafiğine bağlı olarak ortaya çıkan çevresel riskler, turizm, tarım, balıkçılık ve denize dayalı çevresel kirlilik risklerini de beraberinde getiriyor.

Petrol türevi deniz kirliliklerinde en önemli konu, kirliliğin yayılmasını önlemek ve hızlı bir şekilde kirliliğe neden olan gemi kargo veya yakıt tankını başka bir gemiye boşaltmaktır. Bölgede atık toplama gemisi olmaması da olası bir kazada çevre felaketine davetiye çıkaran unsurların başında geliyor.

LADY TUNA FACİASI DERS OLMALI!

Geçtiğimiz yıllarda LADY TUNA isimli gemi İzmir Çeşme’de karaya oturmuş, tam 6 gün İstanbul’dan Çeşmeye atık toplama tankeri gelmesi beklenmiş, geçen sürede gemi yakıtı tüm Çeşmeyi kirleterek onlarca yıl telafi edilemeyecek bir çevre felaketi yaşanmıştı. Benzer bir durumun Mersin Limanı’nda yaşanması halinde Çeşme’de olduğu gibi İstanbul’dan atık toplama tankeri beklenecek, cennet sahillerimiz bir çevre felaketi ile karşı karşıya kalması da kaçınılmazdır.

Yine geçtiğimiz ay WARDEH isimli kargo gemisi Mersin’de karaya oturmuş, içerisindeki akaryakıt ile birlikte makine dairesindeki yağlı suların nasıl ve kim tarafından hangi yöntemle alınacağı hale gizemini koruyor. LADY TUNA faciasından ve WARDEH gemisi olayından ders çıkarmamız gerekliliği de önümüzde duruyor. Unutulmamalıdır ki; bir sektör diğer sektörler için tehdit ve risk oluşturamaz ve en önemlisi de kirlenen denizlerimiz para ile eski haline getirilemez!

ARANILAN FİRMA: ÇEVDENİZ!

Saydığımız tüm nedenler ve bir daha yaşanmamasını dilediğimiz çevre felaketlerinin önüne geçebilmek için, “Çevre, Deniz ve Ülkemiz İçin” sloganıyla yola çıkan ÇEVDENİZ; deneyimi, bilgi birikimi ve teknolojisiyle Mersin bölgesinde görev almaya hazır. Sınıfının en iyi gemileri arasında gösterilen ÇEVDENİZ-9 atık toplama gemisi olası bir kazanın çevre felaketine dönüşmemesi içinde Mersin’in en büyük şansı olacağı da su götürmez bir gerçek.

SÖZ SIRASI MERSİN HALKINDA!

Mersin’de yaşanabilecek olası bir çevre felaketi; hiç kuşkusuz başta Mersin bölgesi olmak üzere tüm Türkiye’yi derinden etkileyecektir. Ekonomik zararların ötesinde cennet Mersin’de telafi edilemeyecek çevresel etkileri onlarca yıl hissedilecektir.

Olası bir çevre felaketinin önüne geçilebilmesi için başta Mersin halkı ve sivil toplum örgütleri ÇEVDENİZ-9 atık toplama gemisinin Mersin bölgesinde çalışmaya başlaması için kamuoyu oluşturmalı, resmi makamları harekete geçirmelidir.

Unutulmamalıdır ki biz çevremizi atalarımızdan miras değil, çocuklarımız için emanet aldık.

Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2019, 22:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER