Yeni Zelanda Fosil Yakıttan Elektrik Üretimine Dair Yeni Yatırımları Yasaklıyor

Yeni Zelanda, %100 yenilenebilir elektrik hedefine ulaşmak için “ek piyasa mekanizmaları ve düzenlemelerini” araştıracak.

Yeni Zelanda Fosil Yakıttan Elektrik Üretimine Dair Yeni Yatırımları Yasaklıyor

Yeni Zelanda, fosil yakıtlar ile aşamalı olarak vedalaşmaya ve emisyonları azaltmaya yönelik iklim eylem planını açıkladı.

Ülkenin Başbakanı Jacinda Ardern, dört yıl için 2,6 milyar dolarlık bir bütçenin ayrılacağını duyurdu.

2018’de yeni açık deniz petrol ve gaz keşiflerini yasaklamanın ve “2030’a kadar %100 yenilenebilir elektrik” hedefini taahhüt etmesinin ardından Yeni Zelanda hükümeti, elektrik şirketlerinin kömür ve gaz gibi fosil yakıtlardan yeni üretimler yapmasını yasaklayacak .

Yeni Zelanda, son yıllarda su seviyelerinin düşük olduğu ve gaz santrallerinin bakım nedeniyle kesintiye uğradığı zamanlarda elektrik üretmek için büyük ölçüde kömüre dayandı.

Elektrik şirketleri, sürekli artan elektrik taleplerini karşılamak için rüzgar gibi temiz enerjiye daha fazla yatırım yapmayı planlıyor olsa da İş, İnovasyon ve İstihdam Bakanlığı (MBIE) bu yıl yasak konusunda danışmanlık yapmaya başlayacak. 2024 yılına kadar hayata geçirmesi planlanıyor.

Bu, hükümetin pazartesi günü Yeni Zelanda’nın emisyon bütçelerini nasıl karşılayacağını özetleyen Emisyon Azaltma Planı’nda açıkladığı enerjiyle ilgili girişimlerden biriydi.

Hükümet bunun yanı sıra özellikle küçük işletmeler, çiftlikler ve fabrikalar da dahil olmak üzere işletmelere, enerji açısından verimli elektrikli ekipman satın almaları ve kurmaları için indirimler uygulamayı planlıyor. Bunu 2022 ile 2028 arasında yapmayı umuyor.

Merkezi ve yerel yönetimin yeni yenilenebilir üretim projeleri ile enerji satın alma anlaşmalarını da keşfetmesi planlanıyor.

Hükümet, %100 yenilenebilir elektrik hedefine ulaşmak için “ek piyasa mekanizmaları ve düzenlemelerini” araştırmayı taahhüt ediyor. MBIE’nin 2024 yılına kadar tedbirlerin uygulanması amacıyla 2022’nin sonlarında bu konuda danışmanlık yapmaya başlaması bekleniyor.

Yeni Zelanda, seragazı emisyonlarını azaltmaya yönelik programın parçası olarak düşük gelirli ailelere eski otomobillerini, hibrit veya elektrikli araçlarla değiştirmeleri amacıyla destek verileceğini de bildirdi. Programla, şehirlerde daha iyi ulaşım seçeneklerinin yanı sıra bisiklet kullananlar ve yayalar için iyileştirilmiş seçeneklerin sunulmasıyla 13 yıl içinde otomobil kullanımının %20 azaltılması hedefleniyor.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER