VW fabrikası çevre dostu mu?

Volkswagen’in Manisa'da kuracağı yeni fabrikasında yeni nesil elektrikli araçlar yerine benzinli ve dizel araçlar üretecek olması ve burada üretilen araçların AB dışındaki pazarlara satılmasının planlanması, kurulacak olan fabrikanın çevreye ne kadar zarar vereceğini gündeme getirdi

VW fabrikası çevre dostu mu?

Son bir yılda kur krizi, rekor işsizlik ve küçülme gibi sorunlarla yüz yüze gelen Türkiye ekonomisi, geçen hafta dünyanın önde gelen otomotiv üreticilerinden Volkswagen'in (VW) yatırım kararı ile moral buldu.
Manisa'da kurulması planlanan fabrika 2022'de üretime başlayacak, 4 bin kişiye istihdam sağlayacak ve toplamda 1- 1.5 milyar euroya mal olacak. Volkswagen'in Türkiye'de fabrika kurma kararı alması Türk otomotiv sektörü ve ülke ekonomisi açısından büyük önem taşıyor. 
Söz konusu yatırım, başta Avrupa olmak üzere uluslararası şirketlerin Türkiye'ye bakışını da olumlu etkileyecek. VW'nin yatırım kararının son yıllarda Türkiye algısı bozulan Avrupalı yatırımcılar için de bir yeşil ışık anlamına geldiğini dile getiren uzamnalara göre, otomotiv dışındaki sektörlere de Türkiye'de yatırım açısından güven verecek olan bu karar, yeni dönemde ben pek çok farklı sektörden Türkiye'ye yabancı yatırımların gelmesinin de önünü açacak. 

Yatırım ne kadar çevre dostu?

VW'nin Türkiye'de kuracağı fabrikada benzinli ve dizel araçlar üretecek olması, "AB'nin emisyon kurallarından kaçan şirketler Türkiye'de çevreye zarar verecek" iddiasını da gündeme getirmiş durumda.
Gelen bilgilere göre VW'nin Türkiye'deki fabrikasında gerçekleştirilecek üretim AB dışındaki pazarlara satılacak. Bu durum 'çevre kirletilecek' şeklindeki iddiları doğrular nitelikte.
VW'nin, gelecekte Türkiye'deki bu fabrikasında yeni nesil otonom ve elektrikli araçlar da üretmeyi planladığı dile getiriliyor. Ancak bunun için net bir tarih yok, dolayısıyla da temenni olarak kalıyor. 

5 araçtan 4'ü AB'ye satılıyor

Türkiye'de üretilip ihraç edilen her beş otomobilden dördü Avrupa Birliği ülkelerine satılıyor. Geçen yıl Türkiye otomotiv endüstrisi yaklaşık 32 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Ancak ekonomide yaşanan sıkıntılar nedeni ile ülke içindeki satışlar ise düşüyor. İç pazar 2018'i yüzde 35'lik küçülme ile kapatırken, 2019'un ilk altı ayındaki daralma ise yüzde 40'ı aştı.

Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2019, 13:15

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER