'Tütün kullanımı en büyük toplumsal sağlık ve çevreye tehdittir’

Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Genel Başkanı Yahya Öger, 31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü münasebetiyle basın açıklaması yaptı.

'Tütün kullanımı en büyük toplumsal sağlık ve çevreye tehdittir’

Küresel tütün salgını, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer aldığını ifade eden Öger, “Tütün kullanımı dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Bu rakam 1,5 yıldan fazladır covid-19 salgın hastalıkta kaybettiğimiz can sayısının iki katıdır. Sigara sadece içene zarar vermiyor. Ekoloji için en büyük tehdittir. Her yıl 6 trilyon sigara üretiliyor.50 yıl boyunca günde 1 paket sigara içen tek bir kişinin, 1,4 milyon litre suyun tükenmesinden sorumlu olduğunu hesaplanıyor. Tütün ürünlerinin üretilmesi sırasında kullanılan yöntemler sebebiyle 2 milyon ton CO2 (karbondioksit) ve 5 milyon ton CH4 (metan gazı) atmosfere karışıyor. Her 3000 paket sigara kâğıdı için 1 ağaç kesiliyor. Her yıl 1 milyon kuş yere atılan izmariti yuttuğu için ölüyor. Ülkemizde meydana gelen orman yangınlarının yaklaşık yarısına yakınına sigara izmariti sebep oluyor. Her yıl doğaya yaklaşık 4,5 trilyon izmarit atılıyor. Çimenlerin büyüme oranını yüzde 10, yoncaların gelişme oranını ise yüzde 27 düşürdüğünü veriler doğruluyor. Deniz kıyılarından toplanan atıkların yüzde 73,8’i sigara, izmariti ve sigara ambalajı atığı oluşturuyor. Ürün hasat dönemi ve sonrasında ki anız yangınlarında, rastgele atılan sigara izmaritleri yol açıyor” dedi.

Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Öger, Pandemi döneminde Dünyada olduğu gibi ülkemizde de maalesef tütün tüketimi arttığını hatırlatarak, “Özellikle de Z kuşağında kullanım yaygın hale geldi. Pandemi sürecinde uygulanan karantina nedeniyle gelecek kaygısı, artan stres ve sosyal izolasyon ile beraber yaşanılan Sosyal-ekonomik krizler tütün kullanımını artış sebepleri arasındadır. Kapitalizmin büyük kâr elde ettiği bir alanı denetimsiz bırakarak tütünün bırakılacağına inanmak saflıktır. Bugün dünyada covid-19 virüsüyle mücadele ciddiyeti, tütün ile mücadelede de gösterilmelidir. Sigara içimini engellemenin koşulu, sigara üretiminin yasaklanmasından ve satımının tamamen engellenmesinden geçiyor. Nereden bakarsanız bakın külliyen zarar ve hastalık olan tütünün bırakılması ve sigara ile mücadele edilmesinin ciddiyetle yürütülmesi noktasında bu yıl 31 Mayıs tütünü bırakma günü Bir milat olarak kabul edilmelidir” diye konuştu.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER