Süper hücre nedir? Süper hücre yağışı ne demek? İstanbul için süper hücre uyarısı!

Nadir görülen doğa olaylarından biri olan süper hücre uyarısı Marmara Bölgesi için yapıldı. Buna göre yarın sabah saatlerinde Megakent'te süper hücre de denilen hava olaylarına da yol açabilecek şiddetli sağanak ve rüzgar bekleniyor.

Süper hücre nedir? Süper hücre yağışı ne demek? İstanbul için süper hücre uyarısı!

Gök gürültülü sağanak yağışların, İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Düzce ve Yalova’da etkili olacağı tahmini yapılırken, sel ve su baskınlarının yaşanabileceği belirtildi. Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü de yağışlara karşı vatandaşları uyardı. Uzmanlar, sağanağın doluya dönüşme riskinin olduğunu da belirtti. Karadeniz üzerinden gelecek şiddetli rüzgarın, özellikle Düzce, Sakarya ve Kocaeli’de zaman zaman ‘fırtına’ seviyesine çıkabileceği, hortum olaylarının da yaşanabileceği uyarısında da bulundu.

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Orhan Şen, Twitter hesabından "İstanbul'da bügün (salı) de aşırı yağış tehdidi sürüyor. Sabah saatlerinden itibaren özellikle Boğaz çevresi ve Anadolu yakasında aşırı yağış su baskınlarına neden olabilir. Aynı zamanda Kocaeli, Sakarya, Bursa ve Bolu dahil Batı Karadeniz'de aşırı yağış alacak bölgeler." ifadelerini kullandı.

İstanbulda bügün (salı) de aşırı yağış tehditi sürüyor. Sabah saatlerinden itibaren özellikle boğaz cevresi ve anadolu yakasında aşırı yağış su baskınlarına neden olabilir. Aynı zamanda kocaeli sakarya bursa ve bolu dahil batı karadeniz de aşırı yağış alacak bölgeler.

— Prof.Dr.Orhan Şen (@TemizHava)

SÜPER HÜCRE NEDİR?

Süper hücre, atmosferin yukarı seviyelerindeki açısal rüzgâr yön değişiminin fazla olduğu aşırı termodinamik kararsızlığa bağlı olarak dikey rüzgârların fazla olduğu bölgelerde ortaya olan kuvvetli bir oraj biçimidir. Orajın dört alt sınıfından biri olan süper hücre, bunlar arasında yaygınlığı en az olanıdır.

SÜPER HÜCRE YAĞIŞI NE DEMEK?

Yarı düzenli yukarı-aşağı rüzgar akışlarından meydana gelen çok şiddetli hava (tornadolar, yüksek rüzgarlar, iri dolu) koşulları yaratan büyük ve uzun yaşamlı (birkaç saatten fazla) hücre.

Emre

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER