Salda Gölü’nü yok edecek İhale 31 Temmuz’da

Burdur'un Yeşilova ilçesinde beyaz kumları nedeniyle Türkiye'nin Maldivleri olarak anılan Salda Gölü kıyısına yapılacak Millet Bahçesi ihalesi, 31 Temmuz'da Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılacak.

Salda Gölü’nü yok edecek İhale 31 Temmuz’da

TOKİ her yıl binlerce turistin uğrak yeri olan Burdur’daki Salda Gölü için harekete geçti. Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü doğal güzelliğiyle turistleri derinden etkiliyor. Bembeyaz kumsal ve masmavi suyun rengi güneşle buluşunca muhteşem bir manzara ortaya çıkıyor. Bu manzara da başta turistleri olmak üzere görenleri etkisi altına alıyor.

Özel Çevre Koruma Bölgesi İlan Edilmişti

Cumhurbaşkanlığı kararıyla Burdur’da bulunan Salda Gölü daha önce, 'özel çevre koruma bölgesi' ilan edilmişti. Burdur’da yer alan doğal güzelliğiyle herkesi etkileyen Salda Gölü’nün 44 kilometrekare alana sahip olduğunu dile getirerek, Salda gölünün etrafının “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilmesiyle yaklaşık 295 kilometrelik alanın koruma altına alınacağını ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Millet Bahçesi”nin Salda gölünde yer alan 295 kilometrelik bir çevre içerisinde yer alacağını dile getirmişti.

Endişeleri Arttırdı

Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 1 Şubat 2019 günü incelemelerde bulunmak üzere gittiği Salda Gölü’nde yaptığı basın açıklaması yanlış anlaşılmış ve şu açıklamayı yapmıştı; “Orada yaptığımız açıklama sonucunda sanki ‘Salda Gölü imara açılacak, etrafı betonlaşacak’ gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bembeyaz kumları ve turkuaz rengiyle göz kamaştıran tabiat harikası Salda Gölü’nün imara açılması veya etrafının betonlaşacağı şeklindeki iddia asla doğru değildir. Böyle bir adımın atılması söz konusu dahi olamaz.” demişti. Fakat Salda Gölü için 31 Temmuz'da yapılacak olan ihalenin adı, "Burdur İli Yeşilova ilçesi, Salda Gölü millet bahçesi ve millet bahçesine ait sosyal donatılar ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi" olarak geçmesi ise Salda Gölü çevresinin betonlaşacağı endişelerini arttırdı.

Üzerine Ayakkabıyla Bile Basılmamalı

Pamukkale neyse Salda Gölü de odur diyen ve Projeye yönelik eleştirilerde bulunan Akademisyen Erol Kesici, “Salda’daki beyazlıkların üzerine ayakkabıyla bile basılmamalı. O canlı bir yapı.” dedi.

Salda Gölü Mars’ı Anlamak İçin Doğal Laboratuvar

Bölgede bilimsel çalışmalar yapmış olan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Yard. Doç. Dr Erol Kesici, “Salda’yı uzaktan sevsinler” dedi. Göl kıyısındaki beyaz yapının Mars’ın toprağıyla benzerlikler oluşturduğunu söyleyen Kesici sözlerini şöyle sürdürdü: “Mars’ı anlamak için burası eşsiz bir örnek. Bir nevi doğal laboratuvar. Söz konusu proje bölgede ekosistemi tamamen yok eder. Sırf moda oldu diye burayı millet bahçesi yapmasınlar. Sonra çok pişman olacaklar.”

Salda Çok Hassas, Gölü Uzaktan Sevsinler

Geçen yaz göl kenarında söz konusu olan ve iptal ettirilen festivalin bölgenin ‘koruma alanı’ olması sebebiyle iptal edildiğini söyleyen Kesici, aynı sebeplerle bu projenin de yapılamayacağını ifade etti.Kesici sözlerini şöyle sürdürdü: “Pamukkale nasıl enderse Salda da ender. Aynı titizlikle korumalıyız. Salda’daki beyazlıkların üzerine ayakla bile basılmamalı. O canlı bir yapı. Biyomineralizayon diyoruz.  Zaten HES ve göletlerle gölün beslenmesini engellediler, kirliliğini artırdılar. Daha fazla yok etmeye çalışmasınlar. Salda çok hassas. Gölü uzaktan sevsinler…”

Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2019, 21:25

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER