Rusya’daki Orman Yangınları 2021’e Kıyasla Çok Daha Şiddetli

BM Çevre Programı, 2100 yılına kadar %50’den fazla artabilecek yangınların ölçeğine ve şiddetine hükümetlerin hazırlıksız olduğunu söyledi.

Rusya’daki Orman Yangınları 2021’e Kıyasla Çok Daha Şiddetli

Rusya’da şiddetlenen orman yangınları, Sibirya’nın uçsuz bucaksız bölgelerinde yangın mevsiminin erken başladığını gösteriyor.

The Siberian Times tarafından yayımlanan video, Batı Sibirya’nın Tyumen bölgesinde çıkan büyük bir yangını gösterdi. Görüntüler, yangına müdahale etmeye çalışan itfaiye ekiplerinin dumanla dolu turuncu bir gökyüzüne karşı sıralandığını gösteriyor. Başka bir videoda, alevlerden kaçan bir geyik ailesi görülüyor.

Greenpeace Rusya ülkedeki mevcut orman yangını alanının, Nisan 2021’deki alanın iki katına çıktığını bildirdi.

Şubat ayında yayımlanan bir BM iklim raporu, iklim krizinin arazi kullanımı değişiklikleriyle birleştiğinde, birçok bölgede daha büyük ve daha düzensiz orman yangınlarına neden olduğu konusunda uyardı.

Sibirya; ABD’nin Batısı, Orta Hindistan, Avustralya ve Güney Avrupa ile birlikte son birkaç yılda büyük ölçüde yıkıcı yangınların görüldüğü bölgeler arasında yer alıyor.

BM Çevre Programı, 2100 yılına kadar %50’den fazla artabilecek olan bu olayların ölçeğine ve şiddetine hükümetlerin hazırlıksız olduğunu söyledi.

Sibirya’daki yangınlar, atmosfere karbondioksit ve metan emisyonları salan permafrostu çözüyor. Kuzey Kutup Dairesi’ndeki arazi sıcaklığı, geçen yaz Sibirya’daki “kalıcı bir sıcak hava dalgası” sırasında rekor kıran 48 dereceye ulaşmıştı.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER