Orta Doğu ve Kuzey Afrika 2030 Temiz Enerji Hedeflerine Yaklaşıyor

Yenilenebilir enerji kurulumunda planlanan beş kat artış, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı 2030 temiz enerji hedeflerine yaklaştırıyor.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika 2030 Temiz Enerji Hedeflerine Yaklaşıyor

Global Energy Monitor’un yeni çalışmasına göre, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki ülkeler, 73 gigawatt’ın (GW) üzerinde yeni şebeke ölçeğinde güneş ve rüzgar enerjisi projeleri planlıyor. Mevcut kapasiteye göre beş kattan fazla bir artış, işletmedeki projelerle birlikte Arap Birliği’nin 2030 yenilenebilir enerji hedeflerinin %91’ini oluşturacak.

Yenilenebilir enerji kapasitesinin zirvesine yönelik bu yarış, bazı ülkelerde fosil yakıt gücünden belirgin bir şekilde uzaklaşıldığını gösteriyor. Bölgedeki ilk üç ülke olan Umman, Fas ve Cezayir tarafından yürütülen 39,7 GW’lık güneş ve rüzgar enerjisi projeleri, planlanan yeni doğal gaz yakıtlı projelerin dört katından fazlasını oluşturuyor.

Umman, yalnızca 0,3 GW’lık doğal gaz yakıtlı ve 0,04 GW’lık petrol yakıtlı santrale sahipken, planlama aşamasında veya inşaat halinde 15,3 GW’lık şebeke ölçekli güneş enerjisi projesine sahip. Fas ise, önümüzdeki beş yıl içinde, planlanan doğal gaz projeleri kapasitesinin altı katı olan 14,4 GW’lık şebeke ölçekli güneş ve rüzgar projelerini hayata geçirmeyi planlıyor.

Planlanan şebeke ölçeğinde güneş ve rüzgar kapasitesi artışları açısından bölgenin ilk beş ülkesi:

  1. Umman (15.3 GW)
  2. Fas (14.4 GW)
  3. Cezayir (10.0 GW)
  4. Kuveyt (9.6 GW)
  5. Irak (5.8 GW)

İşletmedeki şebeke ölçeğinde güneş ve rüzgar kapasitesi açısından ilk beş ülke:

  1. Mısır (3.5 GW)
  2. Birleşik Arap Emirlikleri (2.6 GW)
  3. Fas (1.9 GW)
  4. Ürdün (1.7 GW)
  5. Suudi Arabistan (0.78 GW)

Planlanan 114 güneş enerjisi projesi ve 45 rüzgar projesinin ölçeği oldukça büyük: Bölgedeki potansiyel güneş enerjisi tesislerinin ortalama boyutu, dünyanın geri kalanındakilerin dört katından fazla ve ortalama rüzgar santrallerinin boyutu, dünyanın geri kalanındakilerin bir buçuk katından daha fazla.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER