NOEL AĞACI ORMANI YOK OLUYOR

Güney Kore'de Noel Ağacı Ormanı yok oluyor

NOEL AĞACI ORMANI YOK OLUYOR

National Geographic’in hazırladığı dosyada;

Güney Kore'nin EN YÜKSEK dağında, Noel Ağacı Ormanı lakaplı küçük bir köknar ağacı popülasyonu yaşıyor. Yaprak dökmeyen kozalaklı ağaç, dünya çapında birçok insanın yılın bu zamanında evlerine getirdiği klasik köknar türüne benziyor - ve aslında Korelilerin canlı bir tatil ağacı için satın aldığı tür.

Abies koreana yalnızca Güney Kore'de görülür ve çoğunlukla ülkenin güney kesiminde büyür. En büyük nüfus, Kore Boğazı'nda yaklaşık 60 mil açıktaki Jeju Adası'nda bulunuyor . Köknar, çeşitli şekillerde farklıdır: Küçük köknar, diğer köknar türleri için 300 fitten fazla olana kıyasla, yalnızca 30 ila 60 fit'e ulaşır. Ayrıca, dağ benzeri ortamında yavaş büyür - olgunluğa ulaşması neredeyse 30 yıl alır - ve sadece bir fit uzunluğundayken koni üretir.

Noel ağaçları sadece son on yılda nüfusun yaklaşık yüzde 30'unun Hıristiyan olduğu Güney Kore'de bir fenomen haline geldi. Yıllar içinde sadece tatil popülerliğini artırmakla kalmadı - Noel Günü, II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden kısa bir süre sonra ulusal bir tatil haline geldi - COVID19 kısıtlamaları Korelilerin iç mekan bitkileri ve tatil dekorasyonuna olan ilgisini artırdı. Yaz aylarında hükümet , virüsle mücadele için gerekli izolasyonun neden olduğu zihinsel sağlık sorunlarını hafifletmek için " evcil hayvan bitkileri " dağıttı.  Bu sezon, daha fazla insan tatil neşesi yaratmak için iç mekan ağaçlarını süslemeyi tercih ediyor.

Ama Noel Ağacı Ormanı'nda sorun var. Uzmanlar , ağaçlara olan tatil talebi artarken , bunun onlara zarar vermediğini söylüyor. Abies koreana'yı öldüren iklim değişikliği :  Doğadaki ağaçların neredeyse yarısı son 20 yılda yok oldu.

2012 yılında ağaçlar IUCN Kırmızı Listesi'ne göre tehlike altında olarak sınıflandırıldı . Köknar, çevresel değişimlere, özellikle de ısıya duyarlılığı göz önüne alındığında, genellikle iklim değişikliği için bir gösterge tür olarak adlandırılır. Ayrıca, dikey köklere sahip çoğu ağacın aksine, bunların yerin üzerinde yatay olarak büyüyen kökleri vardır ve bu da onları tayfunlar tarafından devrilmeye daha yatkın hale getirir.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER