Malezya 'Gelişmiş Ülkelerin Çöplüğü Olmayacağız'

Çin, plastik atık ithalatını yasakladı, çöplerin yeni adresi gelişmekte olan ülkeler oldu.

Malezya 'Gelişmiş Ülkelerin Çöplüğü Olmayacağız'

Plastik atık tartışmaları tüm dünyada sürmeye devam ederken atıkların yeni adresi olan gelişmekte olan ülkelerden ise tepki sesleri yükseliyor. Gelişmiş ve zengin ülkelerin çöplerini bırakmasını reddeden Malezya, illegal yollarla ülkeye sokulan 3 bin ton plastik atığı geldikleri yerlere geri gönderme kararı aldı.

Ülkenin ana limanı olan Port Klang’da incelemelerde bulunan Çevre Bakanı Yeo Bee Yin, “Bu konteynerler sahte beyanlarla ve yasadışı yollardan ülkeye sokuldu. Çevre kanunumuzu açıkça ihlal ediyor. Gelişmiş ülkelerin plastik atık yönetimini gözden geçirmelerini ve çöplerini gelişmekte olan ülkelere göndermeye son vermeleri konusunda uyarıyoruz. Eğer Malezya’ya göndermeye devam ederseniz, onları da geri yollayacağız, hem de hiç merhamet göstermeden” dedi.

14 ÜLKE TESPİT EDİLDİ

Malezya, istenmeyen atıktan sorumlu olan ve aralarında ABD, İngiltere, Fransa, Kanada, Japonya ve Avustralya’nın da olduğu en az 14 ülke tespit ettiklerini açıkladı. Yeo Bee Yin, sadece İngiltere’de bir şirketin son iki yılda Malezya’ya 50 bin ton plastik atık gönderdiğini söyledi. Bakan Yin, ''Birleşik Krallık’tan gelen kablolar, Avustralya’dan bozuk süt kartonları, Bangladeş’ten CD’ler, ABD’den gönderilen elektronik eşyalar... Malezya gelişmiş devletlerin çöplüğü olmayacak, buna karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.'' ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2019, 19:55

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER