Macron Seçim Öncesinde Yeşil Dönüşüm için 50 Milyar Euro Taahhüt Etti

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, yeniden seçilmesi durumunda 50 milyar euroluk bir ekolojik geçiş planı sözü verdi.

Macron Seçim Öncesinde Yeşil Dönüşüm için 50 Milyar Euro Taahhüt Etti

Fransa’nın “enerji geleceğini” ana hatlarıyla belirleyen Belfort’taki konuşmasının ardından, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesi için uygulamak istediği üretim stratejisinin temelde üç ana noktaya dayandığını söyledi. Macron, “Tüketimi azaltmaya yönelik yatırımlara devam etmek istiyoruz.  Bunun yanı sıra güneş enerjisine, hem açık deniz hem kara rüzgar enerjisine dayalı büyük ölçüde yenilenebilir enerjileri yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Son olarak yeni bir reaktör inşaat planının derhal uygulanmasıyla nükleer enerji gücümüzü artıracağız” dedi.

Macron’un La République en Marche (LREM) partisinden milletvekili Jean-Charles Colas-Roy’un açıkladığı gibi Macron, Nisan ayındaki seçimleri kazanması durumunda, ekolojik geçiş planı kapsamındaki önlemlerin bir kısmını finanse etmek için 50 milyar euro ayıracak.

Colas-Roy, “Önümüzdeki beş yıllık dönemin her yılındaki ekolojik geçişe yılda 10 milyar euro ayırmaya karar verdik. Bu fon binaların yenilenmesi, bölgesel ısıtma sistemlerinin desteklenmesi, ağaç dikimi ve yeni tarımsal işletmelerin yerleşiminin desteklenmesi için kullanılacak” dedi.

Ancak yenilenebilir enerji ve nükleeri içeren enerji üretiminin finansmanı için bir bütçe belirtilmedi.

Yenilenebilir enerji konusunda Fransa Cumhurbaşkanı hızla ilerlemek istiyor. Belfort’ta, “projeler yerel olarak kabul edildiği sürece düzenleyici engellerin kaldırılması” sözünü verdi.

Equilibre des Energies adlı kâr amacı gütmeyen kuruluş tarafından Macron’un programını görüşmek üzere davet edilen Colas-Roy, Macron’un “yenilenebilir enerjide ihale çağrılarını bölgesel makamlara aktarma olasılığı” da dahil olmak üzere yerel düzeye daha fazla yetki ve kaynak vermek istediğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı adına konuşan milletvekili, yenilenebilir enerjiler için bir acil durum kanunundan da bahsetti.

Colas-Roy, “Elbette yapılabilecek tüm başvuruları dikkate almamız gerekiyor ama aynı zamanda projelerin yapım aşamasını da hızlandırmalıyız” dedi.

Bu, Macron’un 2050 yılına kadar güneş enerjisi kapasitesinde 10 kat artış, yaklaşık 50 açık deniz rüzgar çiftliği oluşturulması ve karadaki rüzgar enerjisi kapasitesinin iki katına çıkarılması gibi birkaç duyurusunun uygulanmasını kolaylaştırabilir nitelikte.

Colas-Roy, yoğun talebi daha iyi yönetmek için enerji kaynakları arasındaki tamamlayıcılığın önemini de vurguladı. Macron, esneklik ve yük yönetimi üzerinde çalışmanın yanı sıra, ısıtma ağlarının ve biyogazın geliştirilmesine de güveniyor.

Belfort’ta, 2015 Enerji Dönüşüm Yasası’nda da yer alan yenilenebilir gaz tüketimini 2030 yılına kadar %10’a çıkarma hedefini doğruladı.

Enerji kaynaklarının tamamlayıcı olması, nükleer enerji için yenilenmiş bir yatırımı da içeriyor. Yeni nükleer güç – küçük modüler reaktörler (SMR’ler) gibi- yatırımlarına da işaret eden Colas-Roy, mevcut reaktörleri genişletmek için “yasayı değiştirmeliyiz, çünkü şu anda, 2028 ile 2035 arasında 14 reaktörü kapatma yolundayız” dedi.

Enerji Farkındalığı

Macron konuşmasında enerji tüketimini azaltma konusundaki stratejisini de açıkladı, “Son yıllarda yapabildiklerimizi temel alarak, davranışımızı değiştirerek daha az tüketme stratejisi uygulayacağız” dedi.

Seçime girecek cumhurbaşkanı, “Önümüzdeki beş yıl için belirlediğim hedef, yılda en az 700 bin evi yenilemek” dedi.

Enerji verimliliği ve farkındalık, elektrikli mobilite, döngüsel ekonomi ve endüstrilerin karbondan arındırılması alanındaki eylemler yoluyla da sağlanacak.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER