Kuşlar için Doğaya Saygı Yürüyüşü

Flamingo,kuş cenneti, tepeli pelikan,izmir,büyükşehir, toki

Kuşlar için Doğaya Saygı Yürüyüşü

TOKİ’nin Mavişehir Deltasını betonlaştırma projelerine tepkiler çığ gibi büyüyor. Flamingolar ve  298 kuş türüne ev sahipliği yapan Gediz Mavişehir deltasının betonlaşma tehlikesine karşı  yerel yönetimler ve doğaseverler “doğaya sadakat yürüyüşü” ile tepkilerini gösterdiler.

İZMİR MAVİŞEHİR DELTASI HEDEF ALAN SEÇİLDİ.

   Gediz deltasının İzmir Karşıyaka körfezi açıklarında bulunan Mavişehir deltası betonlaşma riski altında yok olacağı günü bekliyor.

Yüzlerce kuş türünün yaşadığı sulak alan 1998 den beri sit arazisi olarak korunuyordu. Fakat geçtiğimiz günlerde TOKİ tarafından bilinmeyen kişilere satıldığı iddiası Karşıyaka Belediyesi tarafından kamuoyuna duyuruldu, flamingo ve birçok kuş türünün yaşam alanı olan deltanın yok edilme süreci başladı. Yoğun nüfus artışı ve hızlı kentleşme sonucu baskı altında olan doğal sulak alan bu kez TOKİ  tarafından hedef ilan edildi.

Peki, bir kuş cenneti üzerine beton binalar dikilme süreci nasıl  başladı?

   Değiştirilen doğal sit alanı kanunları ve alanları, kuş cennetinin güneyindeki toplu konut imar projeleri; TOKİ tarafından arazilerin müteahhitlere satışı gibi gelişmeler bu özel doğal bölgeyi betonlaşma tehdidine açık hale getirdi.

Bugün kentleşen alanın istilası altında kalan Gediz Mavi şehir deltası; dünyada yaşayan flamingoların yüzde onuna ev sahipliği yapıyor.

Ayrıca Flamingoların Türkiye’deki iki önemli sulak alanlarından biri.

Şu ana kadar kuş cennetinde 298 farklı kuş türünün yaşadığı uzmanlar tarafından açıklandı.

İzmir BüyükŞehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ve duyarlı doğaseverler tüm bu gelişmelere tepkisiz kalmadı. Karşıyaka Mavişehir Balıkçı barınağında toplanarak doğaya saygı yürüyüşü düzenlendi. Bu etkinlik sayesinde bölgeye giden doğaseverler, flamingoları, Tepeli Pelikanları, karabatakları ve diğer kuş türlerini görme şansını yakaladılar. Yapılan sadakat yürüyüşle İzmir halkının deltayı tüm biyolojik çeşitliliğiyle tanıması ve farkındalık yaratılarak uzun vadede alanı korumak için sahiplenmesi hedefleniyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi beton tehdidi altında olan bölge ile ilgili projeye yönelik şu detaylara yer verdi:

Kuş gözlem kuleleri de olacak

   Yaklaşık 175 bin 500 metrekarelik proje alanında yapılacak Flamingo Doğa Parkı ile de Mavişehir ’den Gediz Deltası’na geçiş koridoru yaratılmış olacak. Gediz Deltası’nın başlangıcında yer alan proje alanında yapılacak doğa parkında bir ziyaretçi merkezi oluşturularak deltanın önemiyle ilgili farkındalık yaratılması da amaçlanıyor. Parkta doğa ve kuş gözlemi eğitimine yönelik çeşitli etkinlikler ve çocuklar için interaktif oyun/eğitim alanlarının yer alması, deltadaki kuş çeşitliliğinin izlenebileceği kuş gözlem kulelerinin yapılması, Gediz Deltası bilgilendirme panolarının yerleştirilmesi planlanıyor. Alanın doğal florasına uygun tuzcul bitkilerin de kullanılacağı sulak alan peyzajının uygulanacağı parkta yaya yolları ve dinlenme alanları, bisiklet yolu ve çeşitli kent donatıları da yer alacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi UNESCO Dünya Doğa Mirası kriterlerinin iki tanesini sağlayan Gediz Deltası’nın dünya doğa mirası ilan edilmesi için gerekli başvuruları yaptı.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER