Korkulan oldu: Antarktika’da ilk kez deniz yatağında metan sızıntısı keşfedildi

Araştırmacılar Antarktika'da güçlü sera gazının atmosfere yayılarak küresel ısıtmayı daha da beslediğini düşünüyor.

Korkulan oldu: Antarktika’da ilk kez deniz yatağında metan sızıntısı keşfedildi

Yeniyapılan bir araştırma ile ilk kez Antarktika deniz tabanında metan sızıntısı keşfedildi. Araştırmacılar buna ek olarak bölgede sera gazını atmosfere karışmadan tüketen mikropların bulunduğunu ancak sayılarının oldukça az olduğunu tespit etti.

Yani, buradan çıkan metan gazı doğrudan atmosfere karışıyor ve atmosferde sıcaklığı hapsederek iklim krizinin daha da derinleşmesine neden oluyor.

‘Endişe verici’

Antarktika çevresindeki deniz tabanının altında büyük miktarda metan depolandığı düşünülüyor. İklim krizi okyanuslar ısınırken buradaki metan gazı da sızmaya başlıyor. Bilim insanları bu durumun çok endişe verici olduğunu söylüyor.

Guardian’da yer alan habere göre araştırmacılar hala bu yeni keşfedilen sızıntının kaynağını öğrenemedi. Çünkü bulunduğu Ross Denizi henüz önemli ölçüde ısınmadı. Çalışmanın, mikrobik tüketimi henüz dikkate almayan iklim modellerinin geliştirilmesi için de önem taşıdığı belirtiliyor.

Mikropların gelmesi beş yıldan uzun sürdü

Aktif sızma ilk olarak 2011 yılında dalgıçlar tarafından tesadüf eseri tespit edilmişti. Ancak bilim insanlarının bölgeye giderek detaylı inceleme başlatması 2016 yılını buldu. Araştırmanın sonuçları ise 22 Temmuz günü Royal Society’de yayınladı.

Oregon Devlet Üniversitesi’nden ve aynı zamanda araştırmanın öncüsü Andrew Thurber “Çalışmamızın en önemli bulgusu metan tüketimindeki gecikme. Ve iyi haberler yok. Deniz tabanından şiddetli bir biçimde metan gazı sızarken mikropların bölgeye gelmesi beş yıldan daha uzun süre sürdü” dedi.

Donmuş buzulun çözülmesiyle sızan metan gazı Fotoğraf: Katey Walter Anthony/ University of Alaska Fairbanks

‘Küresel ısıtmayı besliyor’

Deniz tabanlarından veya donmuş buzul tabakasının altından sızacak metan, bilim insanlarının endişe duyduğu geri besleme döngülerinden biri. Çünkü bunun küresel ısıtmanın artık durdurulamaz boyuta gelmesinin göstergesi olacağı düşünülüyor.

Thurber yaptığı açıklamada “Metan döngüsü toplumun tümünün ilgilenmesi gereken bir durum. Ben bunu oldukça endişe verici olarak görüyorum” ifadelerini kullandı. İyi haber ise ilk kez korkulan sızıntıyı inceleyecek doğal bir laboratuvar alanın olması. 

Doğrudan atmosfere karışıyor

Metanın kaynağı muhtemelen çökeltiler altında gömülü kalan binlerce yıl önceye ait  alg kalıntılarından oluşuyor.  Okyanusların çoğunda, deniz yatağından sızan metan, tortu üstündeki veya deniz içerisindeki mikroplar tarafından tüketiliyor.

Ancak Cinder Cones sahasındaki mikropların yavaş üremeleri ve denizin sığ derinliği metanın atmosfere sızmasının neredeyse kesin olduğunu gösteriyor.

Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2020, 00:54

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER