Kimyasal atık baraja ulaşmadı

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, Ankara’yı besleyen ikinci büyük su kaynağı olan Kurtboğazı Barajı’na dökülen Mera Çayı’nda yaşanan tehlikeli kimyasal atıkın baraja ulaşmadan temizlendiğini açıklandı.

Kimyasal atık baraja ulaşmadı

Atık ihbarı üzerine Jandarma, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü birlikteliğiyle kriz masası oluşturuldu. Atıkların çoğunun suyun debisini ölçmek için çay üzerine inşa edilen sediment tutucu yükseltide biriktiğini tespit eden ASKİ ekipleri, bölgeye sevk edilen vidanjörler ile bu kısımdaki suyu boşaltmaya başladı. Ekiplerin müdahalesi seddenin taşmasına ramak kala karışmayı önledi. Ancak ilerleyen saatlerde yaşanan sızıntı, 200 metre ileride de atık birikimine yol açtı. Ekipler, dere ve dere yatağında biriken atığın tamamını alabilmek için gece boyunca çalıştı. Atığın döküldüğü noktada kirlenen toprak da bertarafa gönderildi. Kirliliği analiz etmek için çaydan numuneler alındığını belirten ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, “Tam da tahmin ettiğimiz gibi atık yağ ve madeni yağ geri kazanım tesisinden çıkan tehlikeli kimyasal atık söz konusu. Zaten önlem amaçlı baraj girişinden 1 kilometre önceye bariyer kurduk.

Kirlilik Kurtboğazı Barajı’na ulaşmadı. Ankara’nın içme suyunda herhangi bir kirlilik tespit edilmedi. Vatandaşlarımız musluklardan akan suyu gönül rahatlığı ile tüketebilir” dedi. Öztürk, İvedik İçme Suyu Arıtma Tesislerinin çıkışından saat başı numune alınarak analiz sonuçlarının sosyal medyadan da paylaşıldığını söyledi.
 

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER